ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να λύσετε τις φορολογικές σας διαφορές

Πώς να λύσετε τις φορολογικές σας διαφορές

Δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχουν οι φορολογούμενοι, που αμφισβητούν πράξη καταλογισμού φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, άνω των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ξεκινήσουν την υποβολή αιτήσεων από την 1η Δεκεμβρίου του 2011, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ) στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσα στη νόμιμη προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής, στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την οικεία πράξη καταλογισμού φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, την ορθότητα της οποίας αμφισβητεί ο φορολογούμενος, και διαβιβάζεται στην ΕΔΕΦΔ (Καρ. Σερβίας 10 - 101 84, Αθήνα) εντός δέκα 10 ημερών από την κατάθεσή της, με το σχετικό φάκελο και έγγραφο της φορολογικής αρχής που περιέχει πλήρες ιστορικό της υπόθεσης και αιτιολογημένες απόψεις της επί των ισχυρισμών του φορολογουμένου που περιέχονται στην αίτηση.

Η ΕΔΕΦΔ είναι αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται, προαιρετικά, από το φορολογούμενο κατά τα ανωτέρω, εφόσον το προσδιοριζόμενο ποσό κύριου φόρου ή το ποσό του προστίμου, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Εφόσον το ποσό ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, τότε η ΕΔΕΦΔ είναι αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση της διαφοράς.

Αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς την ΕΔΕΦΔ διαβιβάζονται σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή είναι αρμόδια ή αποκλειστικά αρμόδια κατά τα προαναφερόμενα.

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί από το φορολογούμενο άλλη αίτηση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς σε άλλο υφιστάμενο όργανο, η αίτηση προς την ΕΔΕΦΔ διαβιβάζεται σε αυτή την περίπτωση που η Επιτροπή είναι αρμόδια και εφόσον ο φορολογούμενος παραιτηθεί από την αίτησή του πριν από τη συζήτηση αυτής στο υφιστάμενο όργανο.

Τα αιτήματα που εκκρεμούν κατά την 27.10.2011, διαβιβάζονται στην Επιτροπή κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου, εφόσον αυτή είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Τα όργανα που υπάρχουν για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών δεν θίγονται, εκτός από τις περιπτώσεις που η Επιτροπή καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.