ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά - Τι ισχύει για «παλιούς» και «νέους» συνταξιούχους (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αναδρομικά: Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά - Τι ισχύει για «παλιούς» και «νέους» συνταξιούχους (ΠΙΝΑΚΕΣ)
pixabay

Νέα δεδομένα για χιλιάδες συνταξιούχους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Αλλαγές και διορθώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», αναμένεται να γίνουν σε περίπου 2.800 κύριες συντάξεις και σε 280.000-300.000 επικουρικές.

Μέσα από αναλυτικούς πίνακες στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα νέα ποσά που θα προκύψουν μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Δείτε τους πίνακες:

Τι πρέπει να προσέξετε

Οι δικαιούχοι των κύριων συντάξεων, «παλαιών» και «νέων», δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν και μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/201 6), για να διαπιστώσουν κατά πόσο θα είναι μέσα δύο στους 100, δηλαδή μέσα στους 50.000-80.000 «τυχερούς» που αναμένεται ότι θα δικαιωθούν πραγματικές (και όχι λογιστικές, λόγω της προσωπικής διαφοράς) αυξήσεις, θα πρέπει, με βάση και τον σχετικό πίνακα, να προσέξουν τα εξής:

«Παλαιοί» συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/16, μπορούν να υπολογίσουν εάν θα λάβουν -ή όχι-πραγματική αύξηση μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με βάση τα νέα ποσά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση ως εξής:

Όσοι και όσες συνταξιοδοτήθηκαν έχοντας συμπληρώσει από 15 έως 30 έτη ασφάλισης δεν θα λάβουν καμία αύξηση (ούτε λογιστική ούτε πραγματική). Ο λόγος είναι ότι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους και όσες είχαν αυτά τα έτη ασφάλισης δεν αυξάνονται σε σχέση με αυτά που καθιερώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όσοι και όσες έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω, με βάση τον σχετικό πίνακα, μπορούν να βρουν τα σημερινά ποσά των συντάξεων τους σύμφωνα με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών τους και των ετών ασφάλισης που είχαν συμπληρώσει. Στη συνέχεια, κοιτάζοντας την αμέσως διπλανή στήλη, μπορούν να δουν τις αυξήσεις που θα λάβουν μετά τον επανυπολογισμό βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Εάν η αύξηση καλύπτεται από την προσωπική διαφορά, τότε η αναπροσαρμογή που θα γίνει στη σύνταξη τους θα είναι λογιστική. Πολύ απλά, δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, παρά μόνο θα έχουν μείωση των υφιστάμενων προσωπικών διαφορών τους.

Για όσους οι αυξήσεις υπερβαίνουν τις προσωπικές διαφορές (υπολογίζεται ότι από τους περισσότερους από 2.300.000 «παλαιούς» συνταξιούχους -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι απειροελάχιστοι) το επιπλέον ποσό και τα αναδρομικά θα τους δοθούν ως εξής:

α) Το επιπλέον της προσωπικής διαφοράς ποσό θα προσαυξηθεί κατά το 1/5 για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται σταδιακά και ισόποσα κατά έτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, και

β) ανάλογα αναδρομικά, επί του ποσού που ξεπερνά την προσωπική διαφορά, θα τους επιστραφούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες για τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έπειτα (στην gallery παρουσιάζονται τα αναδρομικά για εννέα και 10 μήνες).

«Νέοι» συνταξιούχοι: Όσοι και όσες συνταξιοδοτήθηκαν ή για όσους και όσες εκκρεμεί η απονομή των συντάξεων τους με βάση τον νόμο Κατρουγκαλου (όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 έως την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 300.000 άτομα), για να υπολογίσουν εάν δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Εάν έχουν από 15 έως 30 έτη ασφάλισης, δεδομένου ότι δεν αλλάζουν και γι’ αυτούς τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά με αυτά που πιστώνονται έως σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Για όσους έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω θα προκύψουν αυξήσεις από 2,8 ευρώ έως 252 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Αυτές θα αφορούν έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων (υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν από 50.000 έως 80.000 άτομα).

Όσοι και όσες ανήκουν στην κατηγορία αυτή μπορούν, ανάλογα με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών και των ετών ασφάλισης τους, να δουν στον σχετικό πίνακα τις συντάξεις που θα λαμβάνουν σήμερα, καθώς και αυτές που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό και, φυσικά, τα αναδρομικά εννέα ή 10 μηνών (αναλόγως πότε θα τους επιστραφούν). Οι όποιες αυξήσεις προκύψουν για τους «νέους» συνταξιούχους, σύμφωνα με την «Δημοκρατία», θα δοθούν άμεσα και αναμένεται να τους καταβληθούν σε μία δόση τα αναδρομικά που τους αναλογούν για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και ύστερα.

Με βάση το νομοσχέδιο, προ-βλέπεται η κατάργηση των μειώσεων που υπέστησαν στα μέσα του 2016 οι επικουρικές, που το άθροισμα τους με τις κύριες ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αυτές Οι επικουρικές (από 280.000 έως 300.000 στο ^σύνολο των περίπου 1.220.000) θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις -εκτός νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το ΣτΕ- περικοπές του 2016.

Στον σχετικό πίνακα οι ενδιαφερόμενος μπορούν να δουν το ποσό της επικουρικής που λάμβαναν πριν από τις πρώτες μνημονιακές μειώσεις, αυτό που δικαιούνται πριν από τα μέσα του 2016 και αυτό το οποίο θα προκύψει μετά τη διόρθωση που προβλέπει ,το νομοσχέδιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα αφορούν όσους προέρχονται κυρίως από πρώην επικουρικά του ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά θα αναλογούν στο μηνιαίο ποσό του διορθωτικού ποσού που θα προστεθεί στο υπάρχον της επικουρικής και θα αφορά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έπειτα.