ΕΘΝΙΚΑ

«Καταστρέψτε τους Έλληνες» - Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη

«Καταστρέψτε τους Έλληνες» - Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Σοχό Θεσσαλονίκης και κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να καλέσει και την Ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής του Δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας όπως αναφέρουν τα tourkikanea.gr - H εκδήλωση, αλλά και το timing της πραγματοποίησής της προκαλεί προβληματισμούς ακόμα κι αν ορισμένα ζητήματα κρύβονται πίσω από το μανδύα του πολιτισμού... 

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 Οθωμανοί κραδαίνουν τις σπάθες τους και παρατάσσονται με στρατιωτικό βήμα κρατώντας την (πράσινη) πολεμική σημαία με την ημισέληνο. Στην Θεσσαλονίκη, στο Σοχό.

Κι όλα αυτά στα πλαίσια τουρκικού «εθίμου» σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι παίρνουν «υποχρεωτικά» μια χριστιανή για νύφη!

Ο κόσμος δεν το περίμενε και αντέδρασε, αρκετοί έφυγαν, ενώ ο ιερέας άρχισε να χτυπά πένθιμα την καμπάνα.

To πρώτο λοιπόν τραγούδι που τραγούδησαν αυτοί οι καλεσμένοι του τουρκικού εθίμου ποιό ήταν λέτε;

Όπως αναφέρει το site tourkikanea.gr, ταν το πλεόν γνωστό οθωμανικό εμβατήριο Ceddin Dede που έχει αυτούς τους στοίχους :

«Ο πρόγονος σου είναι ο παππούς σου, η γενεαλογία σου είναι ο πατέρας σου

Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος

Ο στρατός του, για πολύ καιρό

Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο

Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος

Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος

Καταστρέψε ω έθνος, τον εχθρό σου

Αφήστε τους να υποφέρουν με την καταραμένη ντροπή τους».

Δείτε το βίντεο

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Σοχό Θεσσαλονίκης κάποιος λοιπόν είχε την φαεινή ιδέα να καλέσει και την Ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής του Δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας….

Ο δήμος του Γκιόλμπασι του νομού Αντίγιαμαν, μέσα στην Ελλάδα και μπροστά στην εκκλησία έπαιξε οθωμανικό εμβατήριο και ανέγνωσε το εζάν (σημ.μεταφρ. : η κλήση του ιμάμη προς τους πιστούς).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά ανέφερε τα εξής:

Η συναυλία έπαιξε βεβαίως και στα τουρκικά ΜΜΕ ως μήνυμα προς την Ελλάδα, ενώ υπερτονίστηκε ότι η μπάντα έπαιξε τουρκικά εμβατήρια μπροστά σε ελληνική εκκλησία και «δάκρυσαν όλη στη θέα της τουρκικής σημαίας...».