ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες

Μέσα στις επόμενες μέρες η BlackRock αναμένεται ότι θα καταθέσει το τελικό πόρισμά της για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά τον περίπου 4μηνο έλεγχο των πεπραγμένων της που ολοκληρώθηκε.

Οι αμερικανοί ελεγκτές θα παραδώσουν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργο Προβόπουλο την τελική τους έκθεση, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη ύλη, κατ' αρχήν, για το πέρασμα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επόμενη μέρα του: αυτή της …κρατικοποίησης του.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανάγκη της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα προκύπτει από τον έλεγχο, θα είναι τέτοια, που θα καθιστά την εξέλιξη αυτή αναπόφευκτη σχεδόν για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόσληψη και ειδικού συμβούλου, από κοινού με τον οποίο θα εξετάσουν ανά περίπτωση τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, για τον συγκεκριμένο σκοπό, αν και όλες οι ενδείξεις «δείχνουν» προς μια κατεύθυνση: αυτή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, πέραν αυτού, πολύ ενδιαφέροντα αναμένονται τα συμπεράσματα της έκθεσης της BlackRock αναφορικά και με μια σειρά από άλλα, επιμέρους, ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό των επισφαλειών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και ταλανίζουν την επόμενη μέρα τους.

Επίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εκτίμηση που θα γίνεται για τις μελλοντικές επισφάλειες, που θα δημιουργήσει η σημερινή κατάσταση στα ίδια χαρτοφυλάκια, τα οποία ασφαλώς και δεν περνούν τις καλύτερές τους μέρες, ακριβώς. Για όλους τους παραπάνω λόγους –και πολλούς ακόμα– τα μάτια όλων από σήμερα είναι στραμμένα στην ΤτΕ, απ' όπου κι αναμένονται τα νέα.