ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα θρίλερ με την τρόικα και δύο σενάρια με το έλλειμμα

Ένα θρίλερ με την τρόικα και δύο σενάρια με το έλλειμμα

Σε θρίλερ εξελίσσεται τελικώς η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς η «μεγάλη επιστροφή» προγραμματίζεται για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Τουλάχιστον αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έχει διαρρεύσει πληροφορία που θέλει την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας να καθυστερεί κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Το πιθανότερο είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Επισήμως, δηλαδή, η επίσκεψη εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες, αλλά ανεπισήμως να έχει ενημερωθεί η Αθήνα ότι δεν θα αποκλείεται μια καθυστερημένη έλευση, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί κι ως ένα είδος δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι πολλά απ αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί, τελικώς δεν έχουν υλοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά πάντως, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό από τις Βρυξέλλες είναι πως η κατάσταση με την Ελλάδα έχει μείνει τόσο πίσω που πλέον δεν συμφέρει ούτε στους πιστωτές της να «αξιοποιήσουν» παλιές μεθόδους πίεσης, αφού ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.

Γι' αυτό και δεν αποκλείεται τελικώς η τρόικα να έρθει στην ώρα της, φοβούμενη ότι και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, πλέον. Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του ελλείμματος και για το 2011 είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνα.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 9,5% και 9,6%.

Το ρεαλιστικό σενάριο όμως είναι αυτό το οποίο κάνει λόγο για 10%, γεγονός το οποίο αν επαληθευτεί στην πράξη, τότε θα αποτελέσει κανονικό κόλαφο για την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και την τρόικα των ελεγκτών της, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική θα έχει αποτύχει παταγωδώς.