ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός – «Βόμβα» Βρούτση: Δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για 6 μήνες στις επιχειρήσεις

Κορονοϊός – «Βόμβα» Βρούτση: Δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για 6 μήνες στις επιχειρήσεις
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Τη δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για έξι μήνες θα έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και συγκεκριμένα στο άρθρο 9, ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, όμως θέτει ως προϋπόθεση ότι δε θα γίνουν απολύσεις.

Ωστόσο, σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο μηνιαίος μισθός θα μειωθεί π.χ. από τα 700 σε 350 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από το βασικό.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε τα παραπάνω.

«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι η προστασία των εργαζόμενων από την απόλυση ισχύει μόνο για ένα μήνα, δηλαδή μόνο γι’ αυτό το διάστημα υποχρεούται η επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο.

«Πάμε σιγά - σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: ΣΟΚ στην Καστοριά - Νεκρή 41χρονη μητέρα - Το νεαρότερο θύμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις