ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη «Διαύγεια» η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης για τους μη μισθωτούς

Στη «Διαύγεια» η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης για τους μη μισθωτούς

Και επίσημα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, στη Διαύγεια οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και μη μισθωτών. 

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των αγροτών, από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναμορφώνεται το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για κύρια σύνταξη.

Κύριο γνώρισμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα ενταχθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων οφείλει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, έχοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να διαφοροποιεί ετησίως την επιλογή του με βάση την οικονομική δυνατότητά του και την προσδοκία για σύνταξη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, πέραν των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.

Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2020, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση ένα σύστημα έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Παράλληλα, προβλέπεται τριετής μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των εισφορών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού Α21: Πότε θα μπουν στα ATM τα χρήματα των δικαιούχων

Σχετικές ειδήσεις