ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για την οικονομία την «επομένη ημέρα» - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Ανησυχία για την οικονομία την «επομένη ημέρα» - Τα σχέδια της κυβέρνησης
INTIME NEWS

Δεν κρύβει την ανησυχία της για την «επόμενη ημέρα» η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε και πέτυχε τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για το ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει ευκολότερη και πιο λειτουργική διαδικασία στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει «βεντάλια» νέων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις με επέκταση και πέραν του χρονικού ορίου που έχει αρχικά τεθεί, ενώ μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο μελετά τη δυνατότητα μίας νέας ρύθμισης οφειλών, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, επειδή πολύ απλά δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού.

Εκτός των άλλων, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τα υφιστάμενα μέτρα, δίχως να βάλει χέρι στα ταμειακά αποθέματα, δηλαδή το λεγόμενο «μαξιλάρι» των περίπου 37 δισ. ευρώ.

«Ζεστό χρήμα» στην αγορά

Η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη το βαρύ «πυροβολικό», τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που φτάνουν έως και τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Λεφτά, που εξασφάλισε κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα διατεθούν με πιο ευέλικτους όρους, θα στηρίξουν τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και τις θέσεις εργασίας, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Για να ρίξουμε "ζεστό" χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα "μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Ούτε βήχας ούτε πυρετός - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε (pics)

Κορονοϊός: Τελικά η μάσκα σώζει; Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Η πρόταση του Μπιλ Γκέιτς - «Με αυτές τις 3 κινήσεις θα νικήσουμε τον ιό»

Με SMS η συνταγή γιατρού

Με ένα μήνυμα στο κινητό ο πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει τη συνταγή του γιατρού, χωρίς γραφειοκρατία, όπως έλαβε και ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, κατά την επίδειξη του νέου συστήματος της «άυλης» συνταγογράφησης, στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τους αρμόδιους φορείς.

Τα οφέλη από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα είναι πολλαπλά. Κι ενώ το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 5 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς, οι ασφαλισμένοι πλέον θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, ενώ και οι γιατροί θα απαλλάσσονται από χρονοβόρες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, κατά τη σύσκεψη με τους συνεργάτες του ότι «είναι μία εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ψηφιακό κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη και ειδικά αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι μία πρωτοβουλία από την οποία κερδίζουν όλοι».

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για να εκτιμήσει τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων μετά το Πάσχα και αν θα υπάρξει παράταση του διδακτικού έτους.

Θολή είναι και η εικόνα για το πότε θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς δεν αποκλείεται να γίνουν ως τα τέλη Ιουλίου, με μειωμένη ύλη.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι 5 νομοί που δεν έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ρoή Ειδήσεων