ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup: Διαβουλεύσεις για το «recovery fund» και τα προαπαιτούμενα του ESM

Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup: Διαβουλεύσεις για το «recovery fund» και τα προαπαιτούμενα του ESM

Σήμερα στις 11:00πμ ώρα Ελλάδος αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των αποφάσεων του Eurogroup για την συντονισμένη απάντηση της ζώνης του ευρώ στα προβλήματα που προκύπτουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου η οποία διήρκησε 4 ώρες, εν συνεχεία διεκόπη, και εκκίνησε ξανά στη 1 ώρα το πρωί, δεν επετεύχθη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν χθες το βράδυ πως τα περισσότερα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της συντονισμένης απάντησης της ζώνης του ευρώ στην κρίση του κορωνοϊού είναι στο τραπέζι και πως απομένουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνισθούν.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν σήμερα στις 11:00 ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται να καταδειχθεί το κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία ή θα απαιτηθεί πρόσθετη διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν χθες στο Eurogroup ήταν ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ κατά της κρίσης του κορωνοϊού και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ, δηλαδή θα εκδίδει κοινό χρέος.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την άντληση 240 δισ. ευρώ με ελαστικές προϋποθέσεις, την χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr