ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Τα μέτρα που έχουν «πέσει στο τραπέζι» για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Κορονοϊός: Τα μέτρα που έχουν «πέσει στο τραπέζι» για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

ΥΠΟΙΚ: Σκέψεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν το ενοίκιο τους. 

Παρεμβάσεις ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για την ελέφρυνση και των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν μείωση εισοδήματος με διοικητική απόφαση χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει κάποιο οικονομικό αντιστάθμισμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι με δεδομένο πως την τρέχουσα περίοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν κάποια σημαντική φορολογική υποχρέωση να τρέχει, τα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσής τους θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Οι ελαφρύνσεις των ιδιοκτητών που έχουν «πέσει στο τραπέζι» από το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ (που θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε πέρυσι, δηλαδή με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες και τους ίδιους συντελεστές) με την προϋπόθεση όμως αυτός να εξοφληθεί στο σύνολό του σε μια δόση. Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί έκπτωση 25% στους ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο φετινός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να δοθεί κάποια έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος για το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων σε ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα φέτος λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των παρεμβάσεων που έγιναν για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εξαιτίας των εξής μέτρων

  • οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή καταβάλλουν το 60% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο
  • οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων καταβάλλουν το 60% του ενοικίου κύριας κατοικίας τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο
  • οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν (ΚΑΔ) καταβάλλουν το 60% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για τον Απρίλιο
  • οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων καταβάλλουν το 60% του ενοικίου κύριας κατοικίας τους για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο έχει δοθεί αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου και Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που που δέχονται μείωση ενοικίου, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το -40% που θα χάσουν από το ενοίκιο που παίρνουν, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 25% σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται μείωση ενοικίου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Δραματικές εκτιμήσεις για την ανθρωπότητα - Τι θα συμβεί μετά την καραντίνα

Κορονοϊός: Σοκάρει η κίνηση δημάρχου - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)

Κορονοϊός: «Βόμβα» - Ποιο όργανο πειράζει ο ιός εκτός από τους πνεύμονες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μπλόκα σε διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς

Σχετικές ειδήσεις