ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακροχρόνια άνεργοι - Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μακροχρόνια άνεργοι - Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μακροχρόνια άνεργοι - Επίδομα 400 ευρώ: Μετά το Πάσχα θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους, ενώ θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στον ΟΑΕΔ για όσους δεν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Αναφορικά με τους μακροχρόνια άνεργους, στην Ελλάδα, από τους 1.100.000 που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, χρηματοδοτείται το 1/10, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το επίδομα των 400 ευρώ θα δοθεί σε όσους είναι εκτός αγοράς εργασίας από 1ης Απριλίου του 2019 έως το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

Επίσης, ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

Τέλος, ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση για:

  • τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο (αφορά περίπου 70.000 ανέργους)
  • τα επιδόματα που έληξαν τον Φεβρουάριο (αφορά περίπου 80.000 ανέργους)
  • τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο (αφορά περίπου 43.000 ανέργους)
  • και για τα επιδόματα που έληξαν τον Απρίλιο.

Αναφορικά με τη δίμηνη παράταση επιδομάτων για τους δικαιούχους της τακτικής επιδότησης ανεργίας το ποσό θα ανέρχεται σε έως 798,5 ευρώ, δηλαδή έως 399,25 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό θα είναι προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

Για τους δικαιούχους βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων το ποσό διαμορφώνεται έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως). Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν έως 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται πως το μέτρο της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων θα ισχύσει και για όσους λήξει η επιδότηση κατά τον τρέχοντα μήνα.

Μακροχρόνια άνεργοι - Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι

Ως μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας.

Ρoή Ειδήσεων