ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να διασώσει την Ελλάδα»

«Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να διασώσει την Ελλάδα»

Ο Αυστριακός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε σήμερα ότι Ελλάδα αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

"Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να διασώσει την Ελλάδα", δήλωσε ο Νοβότνι στην online έκδοση της Wall Street Journal.

Το μέλος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκφράζει σκεπτικισμό για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Η ΕΚΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες, όπως η μείωση των επιτοκίων και η ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά τώρα θα πρέπει να δει τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών πριν αναλάβει νέες, πρόσθεσε.

"Η ανάγκη για κάποιου είδους παρέμβαση αναγνωρίζεται ευρέως", είπε. "Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων".

Αναφερόμενος στην έκδοση κοινού ευρωομολόγου, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ είπε ότι η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει αφού ενισχυθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Ακόμη χαρακτήρισε πολύ δύσκολο εγχείρημα το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους , δηλώνοντας πάντως ότι με ψυχραιμία μπορεί να λυθεί.

"Είναι πράγματι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ελπίζω πως όλοι οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν τις ευθύνες τους", δήλωσε o Νοβότνι μιλώντας σε πάνελ την Τρίτη. "Είναι ένα πρόβλημα που με ψυχραιμία μπορεί να επιλυθεί".

Ο Νοβότνι είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρα και ότι το βασικότερο τώρα είναι να της δοθεί χρόνος για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις.