ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊος - Βουλή: Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Κορονοϊος - Βουλή: Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Κορονοϊός:Παράταση μέτρων και λήψη νέων για τον Μάιο - Ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την γενναία παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε πως η κυβέρνηση προστάτευσε την υγεία και τη ζωή των πολιτών πρόσθεσε ωστόσο πως οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά οικονομικών μέτρων με σημαντικότερα ότι παρατείνεται η προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Ιουλίου ( για 3 μήνες) ότι θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για όσο διάστημα χρειαστεί άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι κι όσων εργαζομένων οι επιχειρήσεις που τους παρέχουν τα προς το ζην παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας ενώ είπε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο λόγω του κορονοϊού.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν σε επιχειρήσεις καταρρακωμένες από την πανδημία κι ενδεχομένως θα εργάζονται με νέο καθεστώς εργασίας, (όπως μειωμένη απασχόληση). Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμοσθεί σχέδιο-εξπρές για τον τουρισμό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την οικονομία:

  • Παρατείνεται ως το τέλος Ιουλίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας (3 μήνες)

  • Συνεχίζεται η χορήγηση αποζημίωσης των εργαζόμενων μέχρι τέλος Μαΐου (534 ευρώ).
  • Συνεχίζονται τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
  • Όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, οι αποδοχές τους θα στηρίζονται από το κράτος
  • Για επιχειρήσεις: 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών
  • Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.
  • Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (όπως επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κα)
  • Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ
  • Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς
  • Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που θα επιδοτεί τη δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος. Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από την επιδημία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 140 θάνατοι στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα - 2.591 στο σύνολο

Σχετικές ειδήσεις