ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Akazoo: Παραδοχή για «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις ήδη από το 2016-Αποπομπή του CEO

Akazoo: Παραδοχή για «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις ήδη από το 2016-Αποπομπή του CEO
Quintessential Capital Management

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Akazoo τα τελευταία 24ωρα, καθώς το Διοικητικό Συμβουλίου της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων που διαπραγματεύεται στον Nasdaq, απέπεμψε τον CEO της εταιρείας, Απόστολο Ζερβό, μετά την επιβεβαίωση από ειδική επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών πως τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας για τις χρήσεις 2018, 2017 και 2016 «δεν επαληθεύονται». Αυτό κατέδειξε πως οι ισχυρισμοί της Quintessential Capital Management (QCM), του αμερικανικού fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που απεκάλυψε το σκάνδαλο ήταν βάσιμοι και ισχυροί.

Ειδικότερα, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SΕC) ενημερώθηκε χθες από την Akazoo για δύο σημαντικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με την αποπομπή του Απόστολου Ζερβού και την αντικατάστασή του από προσωρινό CEO. Το δεύτερο σχετίζεται με την αδυναμία της Akazoo να υποβάλει έως τις 30 Απριλίου τα οικονομικά στοιχεία (Form 20-F) για την πληροφόρηση των επενδυτών για τη χρήση του 2019.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, την 1η Μαΐου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της Akazoo ανακοίνωσε τον διορισμό του Michael Knott ως προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου, με άμεση ισχύ. Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να τερματίσει τη θητεία του Απόστολου Ν. Ζερβού ως Διευθύνοντα Σύμβουλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε επίσης να παραιτηθεί ο κ. Ζέρβος από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Akazoo έκανε αυτό το βήμα μετά από σύσταση (recommendation) της ειδικής επιτροπής ανεξάρτητων διευθυντών που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καταγγελιών της Quintessential Capital Management.

«Η έρευνα της ειδικής επιτροπής βρήκε στοιχεία για συμπεριφορές που θεωρούσε ότι είναι ασυμβίβαστα με τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συνεργασίας κατά τη διενέργεια της έρευνας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον τερματισμό της θητείας του κ. Ζέρβου ελήφθη μετά από σύσταση της ειδικής επιτροπής υπό το φως αυτών των ευρημάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Akazoo.

Ακόμη, προστίθεται πως η ειδική επιτροπή με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και ανεξάρτητων συμβούλων, συνεχίζει να ερευνά τα δεδομένα που σχετίζονται με τις πηγές εσόδων της εταιρείας και τις συμβάσεις της με επιχειρηματικούς εταίρους, εξετάζοντας και τις πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση της Quintessential Capital Management της 20ης Απριλίου 2020.

Στην ίδια ενημέρωση τονίζεται πως ο διορισμός του του Michael Knott θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της συνεχούς λειτουργίας της εταιρείας, για το διάστημα που η ειδική επιτροπή θα ολοκληρώνει το έργο της. Ο Michael Knott είναι Ανώτερος Γενικός διευθυντής της βρετανικής FTI Consulting και ηγείται του τομέα Telecom, Media και Technology (TMT) για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

«Πειραγμένα» μεγέθη από το 2016

Η δεύτερη ενημέρωση που παρείχε η Akazoo στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς σχετίζεται με την αδυναμία της να συντάξει εγκαίρως έως τις 30 Απριλίου τα οικονομικά στοιχεία (Form 20-F) για την πληροφόρηση των επενδυτών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (ο στόχος του εντύπου 20-F είναι η τυποποίηση των απαιτήσεων αναφοράς εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αξιολογούν αυτές τις επενδύσεις. Στη βάση αυτή, το έντυπο περιέχει και την ετήσια έκθεση της εταιρείας για τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη).

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας, η ειδική επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ορισμένες επιχειρησιακές και οικονομικές πληροφορίες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από την εταιρεία», αναφέρεται σχετικώς. Μάλιστα, παρατίθενται αναλυτικά οι οικονομικές καταστάσεις που δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη διότι θεωρείται πως περιέχουν «ουσιώδη σφάλματα».

Αυτές οι οικονομικές καταστάσεις είναι οι εξής:

  • Οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo Limited για τα έτη που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018, 2017 και 2016 (και για τις τυχόν ενδιάμεσες περιόδους) που ελέγχθηκαν από την πρώην λογιστική εταιρεία της Akazoo και οι οποίες περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στην έκθεση που κατατέθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 για την εισαγωγή της Akazoo στον Nasdaq.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo Limited για τις περιόδους των τριών και έξι μηνών που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2019 και 2018 τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τις περιόδους τριών και εννέα μηνών που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και 2018 περιλαμβάνονται στην έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 9 Δεκεμβρίου 2019.

Πιο απλά, η ειδική επιτροπή που ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες της QCM έχει έως τώρα διαπιστώσει πως τα οικονομικά μεγέθη από το 2016 έως σήμερα δεν είναι ακριβή και πως η Akazoo μπήκε στον Nasdaq με πειραγμένα στοιχεία που δεν επαληθεύονται.

Η απόδοση ευθυνών

Καθώς μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται το εύρος του σκανδάλου και ο ρόλος επιμέρους προσώπων, δικηγορικά γραφεία από όλη την Αμερική έχουν αρχίσει τις διαδικασίες ομαδικών αγωγών στο όνομα των επενδυτών που εξαπατήθηκαν από την Διοίκηση της Akazoo.

Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Μάλιστα, κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν μεταπηδήσει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο- θυγατρικές τραπεζών- κάτι που εγείρει ανησυχίες για το fit and proper (καταλληλότητα) τους.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, στην οποία ανήκε η Akazoo πριν συγχωνευθεί με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και εισαχθεί στον Nasdaq, έχει κατά την QCM κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο. Ο Δημητρόπουλος είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα το 2015, όταν η InternetQ (που από το 2010 διαπραγματευόταν στην αγορά AIM του Λονδίνου), είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εν μέσω δημοσιευμάτων πως εξαπατούσε τους επενδυτές. Για να μην έχει κυρώσεις και βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις ο ίδιος έκανε δημόσια πρόταση και έβγαλε τις μετοχές της InternetQ από την βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημητρόπουλος πέραν από την InternetQ κατείχε στο παρελθόν εταιρείες που κέρδιζαν από υψηλές τηλεφωνικές χρεώσεις μέσω τηλεοπτικών παιχνιδιών «quiz», τα οποία μετά από διαδοχικές καταγγελίες απαγόρευσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος φέρεται να κατείχε και εταιρεία που έχει πολλαπλώς τιμωρηθεί με πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για παράνομες χρεώσεις μέσω πενταψήφιων νούμερων.

Η DECA Investments

Ερωτηματικά προκύπτουν για το ρόλο της DECA Investments, του επενδυτικού βραχίονα του fund Diorama Investments Sicar του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που από το 2015 έχει επενδύσει στην InternetQ και στην Akazoo. Η συμμετοχή που έχει η Deca Investments στην Akazoo είναι της τάξης του 4% και προέρχεται έμμεσα από την επενδυτική θέση που έχει πάρει στην InternetQ, όπου και κατέχει το 11,5%.

Η DECA Investments, όπως και το fund Diorama, διοικούνται από πρώην ανώτατα τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία. Ενδεικτικά ο Νίκος Νανόπουλος, ο για πολλά χρόνια πρόεδρος της Eurorobank, είναι πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του Diorama Investments Sicar. Το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε έτη η συγκεκριμένη επενδυτική ομάδα έχει τοποθετήσει άνω των 12 εκατ. ευρώ στην InternetQ και ενδιάμεσα δεν αντιλήφθηκε τους έκνομους χειρισμούς της διοίκησης Δημητρόπουλου – Ζερβού, είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη απορία στην αγορά.

Στελέχη της DECA Investments δεν κάνουν ανοικτά δηλώσεις για την υπόθεση, καθώς ισχυρίζονται πως πριν τοποθετηθούν δημοσίως θέλουν να έχουν μια καθολική ενημέρωση για τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί.

Πηγή: CNN Greece

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα - Οδηγίες για την είσοδο μας στα καταστήματα

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Σου λείπει όρεξη για δουλειά; Σου έχουμε ένα μεγάλο μυστικό!

05 Ιουν 2020 13:10

Η Bosch Eλλάδας παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά

05 Ιουν 2020 13:08

Οι κανίβαλοι της Ινδίας - Η σέκτα που τρώει ανθρώπινη σάρκα και πίνει αίμα

05 Ιουν 2020 13:02

Kορονοϊός-Τουρκία: Ο Ερντογάν ματαίωσε το lockdown - Αύξηση των κρουσμάτων

05 Ιουν 2020 13:01

Κύπρος: Νέο διάταγμα για την τρίτη φάση χαλάρωσης - Τι ανοίγει από σήμερα και μέχρι τέλος Ιούνη

05 Ιουν 2020 12:55

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Αυτές τις περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

05 Ιουν 2020 12:51

Έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια να περάσουμε με τα παιδιά μας

05 Ιουν 2020 12:50

Επίθεση βιτριόλι:Η 34χρονη δεν αναγνώρισε την μαυροντυμένη -Νέα ντοκουμέντα

05 Ιουν 2020 12:42

Αυτό το ζευγάρι της ελληνικής showbiz παίρνει διαζύγιο!

05 Ιουν 2020 12:37

Κύπρος: Ισραηλινά αεροπλάνα πάνω από Yavuz και ασκήσεις Τούρκων σε ΑΟΖ (vid+χάρτες)

05 Ιουν 2020 12:34

«Ντου» στο πούλμαν της Μπενφίκα, δυο ποδοσφαιριστές τραυματίες (video+photos)

05 Ιουν 2020 12:29

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού-ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες

05 Ιουν 2020 12:26

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ανατροπή στον καιρό-Έρχονται βροχές και καταιγίδες

05 Ιουν 2020 12:20

H πρεμιέρα των play off της Super League στο ΟΠΑΠ Game Time

05 Ιουν 2020 12:19

Η Καίτη Γαρμπή έγινε… μάσκα για τον κορονοϊό (pics+vid)

05 Ιουν 2020 12:16

Τσίπρας: Η Ελλάδα συνάντησε την ύφεση πριν τον κορονοϊό

05 Ιουν 2020 12:15

«Βόμβα» στο Hollywood: Kim Kardashian και Kanye έχουν πλέον χωρίσει;

05 Ιουν 2020 12:15

Η... κασέτα του Τζόρντι Μπερτομέου: Γιατί λέει συνέχεια για τον Παναθηναϊκό;

05 Ιουν 2020 12:06

Δεν θα πιστεύεις πόσα λεφτά έχει πλέον ο διάσημος επιχειρηματίας!

05 Ιουν 2020 12:05

Video - σοκ: Αστυνομικός σωριάζει 75χρονο αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο

05 Ιουν 2020 12:03

Πάτρα: Θρήνος και επεισόδια μετά το θάνατο 5χρονου κοριτσιού

05 Ιουν 2020 12:03

Κρήτη: Ώρες αγωνίας για την γυναίκα που υπέστη ανακοπή ενώ κολυμπούσε

05 Ιουν 2020 11:59

Ντόναλντ Τραμπ: Αυτό είναι το video που «έκοψε» το twitter

05 Ιουν 2020 11:50

Τραγωδία στον Υμηττό: Νεκρός ο 54χρονος που αγνοείτο

05 Ιουν 2020 11:49

Ηλιάνα: «Δεν με τιμάει να λένε πως είμαι η διάδοχος της Ελένης Μενεγάκη»

05 Ιουν 2020 11:45

Αυτό το ήξερες; Ο Έλληνας που πήγε στην Αγγλία και έπαιρνε ένα δισεκατομμύριο!

05 Ιουν 2020 11:36

Θρίλερ με πτώμα στην Καισαριανή: Φόβοι για τον 54χρονο περιπατητή

05 Ιουν 2020 11:34

Ναταλία Γερμανού: Χαμός στο twitter - Της την «είπε» η Ρούλα Κορομηλά!

05 Ιουν 2020 11:30

Άγριες Μέλισσες: Η σπαρακτική σκηνή με την Ανέτ - Λύγισε το κοινό

05 Ιουν 2020 11:29

Άκης Πετρετζίκης: Λαχταριστή γαλατόπιτα

05 Ιουν 2020 11:25

Κορονοϊός-Έρευνα σοκ: Αυτή ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό

05 Ιουν 2020 11:21

Μέλι: 5 μοναδικά οφέλη για την υγεία (εικόνες)

05 Ιουν 2020 11:20

Δεν φαντάζεσαι σε ποια Ελληνίδα μαμά ανήκουν αυτοί οι κοιλιακοί (pics)

05 Ιουν 2020 11:11

Tραγωδία: Αυτοκτόνησε εξαμελής οικογένεια με μονοξείδιο του άνθρακα

05 Ιουν 2020 11:10

Ρονάλντο: Δες πόσα εκατομμύρια έβγαλε από το Instagram στην καραντίνα

05 Ιουν 2020 11:07

Κύπελλο Ελλάδας: Τότε θα γίνουν οι επαναληπτικοί

05 Ιουν 2020 11:05

Προσοσχή: Κλείνει η λεωφόρος Ποσειδώνος λόγω εργασιών

05 Ιουν 2020 11:05

Ζωνιανά: Θετικά νέα για τον τραυματία της συμπλοκής - Φόβοι για βεντέτα

05 Ιουν 2020 10:58

Τρίκαλα: Ιερέας έβγαλε «τέρας» από τον Πηνειό ποταμό (photos)

05 Ιουν 2020 10:56

Δείτε τι σχεδίασε ένα 7χρονο παιδί για την άρρωστη αδελφή του (pics)

05 Ιουν 2020 10:55

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved