ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόντι: Δεν ευθύνεται το ευρώ για την κρίση

Μόντι: Δεν ευθύνεται το ευρώ για την κρίση

Είναι λάθος να κατηγορείται το ευρώ για την κρίση χρέους, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μόντι τόνισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μεν σημαντική, αλλά δεν επαρκεί για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.

«Πιστεύουμε και οι δύο, Βρετανία και Ιταλία ότι η προσκόλληση στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Αλλά ωστόσο, δεν είναι μια επαρκής συνθήκη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πέταξε για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» στην Ε.Ε., την οποία κάλεσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την σφυρηλάτηση της ενότητας με βιώσιμο τρόπο.

Πριν τη συνάντησή του με τον Κάμερον, ο Μόντι, σε συνέντευξή του στο Vatican Radio υπογράμμισε ότι η κρίση χρέους δεν θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα διάλυσης της ΕΕ, για την οποία έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες.

Επίσης, χαρακτήρισε «λάθος» να κατηγορείται το ευρώ για την κρίση χρέους, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα υπερβεί την κρίση αν η «σημαία των αξιών» προηγηθεί από τη σημαία «των συμφερόντων του νομίσματος». Στα πλαίσια αυτά, ενέταξε την αλληλεγγύη των πλουσιότερων χωρών έναντι των οικονομικά ευάλωτων.