ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Ζεστό χρήμα εδώ και τώρα για να κάνουν οι Έλληνες διακοπές

Κοινωνικός Τουρισμός: Ζεστό χρήμα εδώ και τώρα για να κάνουν οι Έλληνες διακοπές
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Ο ΟΑΕΔ μαζί με το υπουργείο Εργασίας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές περισσότεροι εργαζόμενοι, αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει συντρίψει την εθνική οικονομία και το ΑΕΠ - Η κυβέρνηση ετοιμάζει ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού με περισσότερους δικαιούχους που θα φτάσουν τους 400.000 - Επιτέλους τα στελέχη της κυβέρνησης άκουσαν την κοινή λογική και προσανατολίζονται στον εσωτερικό τουρισμό

Στο Newsbomb.gr το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Είναι η μοναδική λύση. Να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές για να καλυφθεί η χασούρα του ΑΕΠ. Το είπαμε, το γράψαμε, το φωνάζουμε από την πρώτη μέρα της κρίσης.

Δώστε βάρος στον εσωτερικό τουρισμό, στους Έλληνες.

Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι άσκοπη και επικίνδυνη. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία το ελληνικό κράτος να αποδείξει τον κοινωνικό του ρόλο, αλλά και να προστατέψει τον εσωτερικό πληθυσμό από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Να ενισχύσει δηλαδή με ζεστό χρήμα τον κοινωνικό τουρισμό, να αυξήσει τα πακέτα και τους δικαιούχους.

Στόχος των μέτρων του ΟΑΕΔ είναι να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και λόγω της κατάστασης από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος θα τριπλασιαστούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού ( 140.00 ήταν πέρσι) διαθέτοντας ένα κονδύλι ύψους 30 εκ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δικαιούχοι θα είναι ακόμα 113.000 άτομα που δεν έχουν αξιοποιήσει τις περσινές επιταγές του κοινωνικού τουρισμού.

Παράλληλα στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας είναι η κάλυψη όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων, εκτός των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα αρχές Ιουνίου αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις οι οποίες θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-se-programmata-koinonikou-tourismou

Με την επιταγή θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν δωρεάν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα αναρτηθούν στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημειώνει ότι, παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση και την αναβάθμισή του.

Όπως έχουμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το newsbomb.gr, η συζήτηση περί υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις τουριστών από το εξωτερικό, πρόκειται για ουτοπία, αφού η έκδοση ιατρικών διαβατηρίων είναι ένα εξόχως πολύπλοκο ζήτημα που ενδέχεται να πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υλοποιηθεί.

Διαβάστε σχετικά:

Κορονοϊός: Ο δύσκολος γρίφος του τουρισμού στην Ελλάδα

Πολύτιμο το πρόγραμμα για τον τουρισμό

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρει ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις.

«Έχει προσφέρει πολλά, μπορεί όμως να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Ιδιαίτερα, στην τωρινή συγκυρία, που η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στον τουρισμό είναι αναγκαία, η επέκταση και η αναβάθμιση του προγράμματος θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμεση στήριξη της απασχόλησης και στην ανάσχεση της ανεργίας» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να πραγματοποιήσουν διακοπές, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας, με τον τρόπο αυτό, έναν κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, εξετάζει τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για Κοινωνικό Τουρισμό, ενώ οι ωφελούμενοι από 140.000 πέρυσι αναμένεται να φτάσουν τους 400.000.

Προοπτικές ενίσχυσης και αναβάθμισης

Παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021.

«Με γνώμονα την αναγκαία ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, εξετάζονται τροποποιήσεις του προγράμματος, ούτως ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, να περιλαμβάνει περισσότερες διανυκτερεύσεις, να έχει μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ακόμα και να καλύπτει μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων παράλληλα με την κάλυψη της διαμονής» τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

• από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

• από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021 ορίζονται οι:

• ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας

• ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

• ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),

• άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

• τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2020.

• τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

• τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

• οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

• οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικές πληροφορίες Newsbomb.gr: Πότε θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα