ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τήρηση δεσμεύσεων και χρονοδιαγράμματος ζητά η τρόικα

Τήρηση δεσμεύσεων και χρονοδιαγράμματος ζητά η τρόικα

Διαδοχικές συναντήσεις ενημέρωσης για την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ο κύκλος επαφών με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε με τη συνάντηση της τρόικας με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα. Εκεί, εξετάστηκαν τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και της ενοποίησης ταμείων. Το κλιμάκιο ζήτησε διευκρινίσεις για το διάλογο που διεξάγεται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και το είδος των διαφωνιών που εκφράζουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός είχε γίνει δεκτός από την τρόικα.

Στη συνάντηση της τρόικας με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη συζητήθηκε το θέμα πορείας του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στη συνάντηση της Τρίτης πήραν μέρος επίσης ο Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Την Τετάρτη, το τεχνικό κλιμάκιο συναντήθηκε εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κ. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα των ΔΕΚΟ, Γιώργο Κυριακό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το κλιμάκιο της τρόικας κατέστησε σαφές σε όλες τις συναντήσεις, πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, συνδέονται άμεσα με τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της χώρας.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και κατά τη συνάντηση του κεντρικού κλιμακίου της τρόικας, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.

Όσον αφορά στον κοινωνικό διάλογο, η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων διεκόπη την Τετάρτη, όταν μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν τα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, όπου πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ καταδίκασαν την ενέργεια των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ, καταλόγισε στο Κομμουνιστικό Κόμμα «σταλινικές μεθόδους και τακτικές» και «αλλεργία στον κοινωνικό διάλογο», ενώ ζήτησε από τα άλλα κόμματα της αριστεράς να καταδικάσουν το γεγονός.

Τώρα, οι κοινωνικοί εταίροι αναζητούν νέα ημερομηνία για συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί επαφές με τα πολιτικά κόμματα, από τα οποία ζητά να δεσμευθούν, ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη μονομερή νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης.