ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο κορονοϊός δυσκολεύει τους φορολογικούς στόχους της ΑΑΔΕ

Πώς ο κορονοϊός δυσκολεύει τους φορολογικούς στόχους της ΑΑΔΕ

Μεγάλες δυσκολίες στην επίτευξη των βασικών δεικτών απόδοσης που της έχουν τεθεί, αντιμετωπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της φορολογικής διοίκησης εργάζεται εξ αποστάσεως, αλλά και το ότι το lockdown έχει περιορίσει τους επιτόπιους ελέγχους της ΑΑΔΕ, σημαντικοί ελεγκτικοί στόχοι της Αρχής για το 2020 δύσκολα θα επιτευχθούν.

Αλλά και η οικονομική δυσπραγία που ακολουθεί της πανδημίας, σύμφωνα με το cnn.gr, επιδρά στους στόχους της Αρχής. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου 2020 τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,425 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,246 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου.

Εφόσον αυτή η αρνητική εικόνα συνεχιστεί, τότε η ΑΑΔΕ θα εισπράξει αφενός λιγότερα φορολογικά έσοδα αφετέρου θα πρέπει να «κυνηγά» και περισσότερους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες από ότι ανέμεναν η κυβέρνηση και οι θεσμοί στην αρχή του έτους.

Να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ είχε αναλάβει για το 2020 να φέρει εις πέρας του εξής στόχους:

  • Να συλλέξει ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων ετών συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
  • Να εισπράξει το 30% των νέων ληξιπροθέσμων χρεών που θα δημιουργηθούν εντός του 2020.
  • Να εισπράξει από τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου 675 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Ν
  • α διασφαλίσει πως το 70% από το σύνολο των ολοκληρωμένων φορολογικών ελέγχων θα είναι νέοι φορολογικοί έλεγχοι. Να διασφαλίσει πως θα εισπραχθεί το 40% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν από τους φορολογικούς ελέγχους.
  • Να διασφαλίσει πως το 95% των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ θα ελέγχονται εντός 90 ημερών.
  • Να διασφαλίσει πως το 84% του ΦΠΑ θα πληρώνεται εμπρόθεσμα. Να διασφαλίσει πως τουλάχιστον το 68% των οφειλετών του Δημοσίου θα βρεθούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
  • Να διασφαλίσει πως τουλάχιστον το 87% των υποθέσεων που τίθενται στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών θα κλείνουν με ρητή απόφασή της.
  • Να διασφαλίσει πως οι Κινητές Μονάδες Ελέγχου της Τελωνειακής Διοίκησης θα διενεργήσουν τουλάχιστον 35.000 ελέγχους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Όλες οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του δικηγόρου της 34χρονης στο Newsbomb.gr