ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών φέρνει η μείωση εισφορών: Πού θα φτάσουν τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αυξήσεις μισθών φέρνει η μείωση εισφορών: Πού θα φτάσουν τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)
pixabay

Αυξήσεις μισθών που ξεκινούν από 18 ευρώ και μπορεί να φτάνουν στα 380 ευρώ τον μήνα φέρνει για 2,5 εκατ. εργαζόμενους η δεύτερη φάση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως παρουσιάζει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Η αρχή έγινε με μια μικρή μείωση 0,90% από τον Ιούνιο με αναλογία 0,48% μείωση στις εργοδοτικές εισφορές και 0,42% για τις εισφορές των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνε με τον «Ελεύθερο Τύπο», σχεδιάζει να προχωρήσει πιο γρήγορα τη μείωση των «ασφαλιστικών βαρών», όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο STAR, με ορίζοντα λήψης των αποφάσεων τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις εξής παρεμβάσεις:

  • Μείωση εισφορών ως 5 μονάδες ως το 2022, αντί ως το 2024 που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η μείωση θα αποκτήσει «επιθετικά» χαρακτηριστικά ώστε να φανούν γρήγορα και ουσιαστικά οφέλη στην οικονομία και στην τσέπη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Με τη μείωση κατά 0,90% οι συνολικές εισφορές από 40,56% υποχωρούν στο 39,66%, από 1/6/2020, εκ των οποίων οι εργοδότες καταβάλουν 24,33% και οι εργαζόμενοι 15,33%. Με το νέο σχέδιο εξετάζεται μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο.
  • Μείωση του πλαφόν αποδοχών μέχρι του ύψους των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές ΕΦΚΑ σε 4.000 ευρώ ενώ σήμερα το πλαφόν είναι στα 6.500 ευρώ. Η μείωση έχει κλειδώσει με εναλλακτική πρόταση για πλαφόν στα 4.500 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ. Από τη μείωση του πλαφόν κερδίζουν οι υψηλόμισθοι καθώς αντί να πληρώνουν εισφορές σε μισθό 6.000 ευρώ, για παράδειγμα, θα καταβάλλουν εισφορές μέχρι τα 4.000 ευρώ και ο μισθός πάνω από τα 4.000 ευρώ θα απαλλάσσεται των εισφορών. Η έμμεση αύξηση μισθού που μπορεί να προκύψει από τη μείωση του πλαφόν ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε συμπληρωματική ασφάλιση ώστε ο εργαζόμενος να κατοχυρώσει συμπληρωματική σύνταξη αντίστοιχη με αυτή που θα έπαιρνε αν πλήρωνε εισφορές στα 6.500 ευρώ. Η μεγαλύτερη ωφέλεια θα προκύψει για τις επιχειρήσεις γιατί θα δουν το κόστος των εισφορών να μειώνεται εντυπωσιακά.
  • Θέσπιση ενιαίας εισφοράς περίθαλψης στα πρότυπα της σταθερής εισφοράς των ελευθέρων επαγγελματιών. Για τους μισθωτούς μελετώνται διάφορες εκδοχές για σταθερό ποσό εισφοράς ασθένειας που ξεκινά από τα 50 ευρώ τον μήνα και κλιμακώνεται ως τα 120 ευρώ τον μήνα, αντί της εισφοράς 7,1% που επιβάλλεται σήμερα επί του μισθού με συμμετοχή 4,55% του εργοδότη και 2,55% του εργαζομένου. Οι εισφορές υγείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 55 ευρώ και 66 ευρώ, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Αν, όπως εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, εφαρμοστεί στους μισθωτούς το μοντέλο των ελευθέρων επαγγελματιών, τότε οι εργαζόμενοι θα έχουν αύξηση μισθού και εξίσου σημαντική μείωση ασφαλιστικών βαρών θα έχουν οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, σε μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 50 ευρώ από τα οποία ο εργοδότης θα δίνει 38 ευρώ (αντί 45,5 ευρώ σήμερα) και ο εργαζόμενος θα πληρώνει 18 ευρώ (αντί 25,5 ευρώ σήμερα). Ενώ στον μισθό των 1.500 ευρώ, αν η εισφορά πάει στα 60 ευρώ, τότε ο εργοδότης θα δίνει 40 ευρώ (αντί 68,25 ευρώ τώρα) και ο εργαζόμενος 20 ευρώ (αντί 38,25 ευρώ τώρα).

Δείτε στην gallery τι θα κερδίσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις με εισφορά ασθένειας σε ποσό αντί ποσοστό:

Δείτε στην gallery πόσα κερδίζουν οι υψηλόμισθοι με υπολογισμό εισφορών έως τα 4.000 αντί των 6.500 ευρώ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Φλόιντ: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις, αυξάνει η ένταση