ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πόση θα είναι η έκπτωση φόρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια

ΑΑΔΕ: Πόση θα είναι η έκπτωση φόρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  για τους  ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40%. 

Τα έγγραφα για την δήλωση που θα χρειαστούν οι ιδιοκτήτες είναι:

  • η επικαιροποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου,
  • η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν και
  • η αποδοχή της από τους ενοικιαστές

Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές από ρυθμίσεις.

Η πλατφόρμα

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί στο TAXISnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υπολογιστεί η «χασούρα» αλλά και η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει κουρεμένα κατά 40% μισθώματα. Επιπλέον, σχεδιάζεται να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Όταν αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς θα πρέπει οι μισθώσεις να φαίνονται στο σύστημα ως ενεργές.
  • Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας το μηνιαίο μίσθωμα, τους μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση ενοικίου.
  • Η αίτηση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όταν θα κλείσει η πλατφόρμα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογούμενους που εισπράττουν από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού το 60% των μισθωμάτων.

Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Δες ΕΔΩ αν δικαιούσαι δωρεάν διακοπές - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Σχετικές ειδήσεις