ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα 2020: Πότε και από ποιους θα καταβληθεί

Δώρο Πάσχα 2020: Πότε και από ποιους θα καταβληθεί

Τι ορίζει η νέα κοινή υπουργική απόφαση.

Το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του νόμου και δεν το κατέβαλαν στην ώρα του.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους εργοδότες ότι το δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου από τους ίδιους.

Οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το δώρο και κατόπιν, αφού υποβάλουν την ΑΠΔ στην «Εργάνη», θα τους καταβληθεί τον Ιούλιο η αναλογία.
Ακόμη, υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους έως 30/06/2020, ενώ πρέπει να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του δώρου ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις.

Με το που θα δηλωθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε ειδικό έντυπο του συστήματος «Εργάνη», θα πιστωθεί από το Δημόσιο, και δη από το υπουργείο Εργασίας, στους λογαριασμούς των εργοδοτών το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή για το διάστημα που οι συμβάσεις των εργαζομένων είχαν τεθεί σε αναστολή.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, καταχωρούν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Υπολογισμός του Δώρου

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι για τον τουρισμό από τον Σύψα - Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα