ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι που δεν το έλαβαν

Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι που δεν το έλαβαν
Pixabay

Διαμαρτυρίες και προβλήματα προέκυψαν για το επίδομα των 534 ευρώ - Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πληρώθηκαν

Προβλήματα δημιουργήθηκαν με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ, καθώς πολλοί εργαζόμενοι περίμεναν να την λάβουν, με την τελευταία πληρωμή που έκανε το υπουργείο Εργασίας ωστόσο, όμως, δεν την έλαβαν καθώς κάποιο λάθος έγινε στην δήλωση που κατέθεσε ο εργοδότης τους.

Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν τώρα καθώς υπάρχουν εργοδότες που αμέλησαν να κάνουν δήλωση ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών και έτσι οι εργαζόμενοί τους δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον εργοδότη της για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας. Οι εργοδότες θα πρέπει να συνεννοηθούν με την ΕΡΓΑΝΗ να γίνει ανάκληση µόνο εκ παραδρομής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργαζόμενου µε ορθή επανάληψη. Υπενθυμίζουμε ότι σε αναστολή μπορούσαν να τεθούν μόνον συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές στις 21 Μαρτίου και όχι αργότερα.

Επίσης η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ αφορά τους μισθωτούς επιχειρήσεων που:

1. επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή

2. θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

3. παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Παράλληλα επειδή διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι άλλα περίμεναν να πληρωθούν και άλλα πληρώθηκαν, υπενθυμίζουμε ότι για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης ο εργαζόμενος πληρώνεται με 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

- για παράταση αναστολής 10 ημέρων – αποζημίωση 180 ευρώ

- για παράταση αναστολής 15 ημέρων – αποζημίωση 270 ευρώ

- για παράταση αναστολής 20 ημέρων – αποζημίωση 360 ευρώ

- για παράταση αναστολής 25 ημέρων – αποζημίωση 450 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Ειδικότερα :

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες).

Αναλυτικότερα 215.716 εργαζόμενοι θα πάρουν όλο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και 2.032 εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μίας ημέρας ύψους 18 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις με τον «Dr Θάνατο» - Έτσι εξαπατούσε τα θύματά του