ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telegraph: «Η Ελλάδα χρεοκοπεί. Μην προσποιούμαστε το αντίθετο»

Telegraph: «Η Ελλάδα χρεοκοπεί. Μην προσποιούμαστε το αντίθετο»

Η πιθανότητα για μια ελληνική χρεοκοπία είναι 100%, υποστηρίζει με άρθρο του στην Telegraph ο οικονομολόγος Άντριου Λιλίκο.

«Ας υποθέσουμε ότι ασφαλίζω το σπίτι μου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, και το σπίτι μου καίγεται. Θα πρέπει να πληρωθεί η ασφάλεια; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το πιο απλό «όχι» θα ήταν εάν εθελοντικά έκαιγα το σπίτι μου ή πλήρωνα τον εμπρηστή για να το κάψει. Όταν αγοράζω μια ασφάλεια κατοικίας, θα πρέπει να υπάρχει μία πρόβλεψη, ότι το ποσό ασφάλισης δεν θα αποπληρωθεί, εάν η φωτιά έμπαινε εθελοντικά», αναφέρει ο οικονομολόγος.

Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κάποια μέρα θα χρεοκοπήσει, ακόμη κι αν οι σημερινές διαπραγματεύσεις πετύχουν. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια χρεοκοπία. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται για το εάν, αλλά για το πώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%-70% ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Ο όρος «εθελοντικά», είναι σαν να έχεις σε ομηρία έναν άνθρωπο και με το όπλο στο κεφάλι. Οι ομολογιούχοι «εθελοντικά» θα δεχθούν το μεγαλύτερο «κούρεμα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρεοκοπία.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Standard & Poor's και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι το PSI είναι «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Οι Έλληνες χρεοκοπούν. Η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι 100%. Αυτό που είναι λιγότερο σίγουρο είναι αν το PSI θα ενεργοποιήσει τα CDS. Προφανώς και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, αλλά τι θα γίνει τελικά είναι άλλο ζήτημα. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει όμως με τα CDS, κανείς δεν θα πρέπει να προσποιείται ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί», καταλήγει.