ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης για το PSI

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης για το PSI

Αποφασισμένο να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από το μεσοσταθμικό επιτόκιο του 4,50% είναι το IIF (πρόκειται για το διεθνές ινστιτούτο των τραπεζών, που τυγχάνει να είναι και οι βασικοί ιδιώτες πιστωτές της χώρας μας).

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από το Παρίσι, όπου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο επικεφαλής του κ. Τσαρλς Νταλάρα, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έχουν ενημερώσει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν από εδώ και στο εξής, ως προς την υπογραφή του PSI, χαράσσοντας τις δικές τους “κόκκινες γραμμές”.

Ήδη, σχετικά έχει ενημερωθεί η Ουάσιγκτον (όπου βρίσκεται η έδρα του IMF) και το Βερολίνο (όπου εδρεύει η γερμανική καγκελαρία), απ' όπου ανταπαντάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, το επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, που θα προκύψουν από το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές, στην Αθήνα, οι οποίοι βρίσκονται σε γνώση ουσιαστικών λεπτομερειών, σχετικά με αυτό το εν εξελίξει άτυπο μπρα ντε φερ, υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα θεωρούσε ευχής έργον να κλείσει το deal κάπου κοντά στο 3,50% με 3,80%.

Ωστόσο, για το IIF κάτι τέτοιο κρίνεται ως casus belli, καθώς το ποσοστό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό και κατά συνέπεια ασύμφορο.

Παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν απορία αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας.

“Κι αυτό γιατί” όπως λένε “η εμμονή του Βερολίνου δεν εξηγείται, αφού στην πραγματικότητα το όφελος από τη μείωση κατά 0,50% του επιτοκίου είναι από ανεπαίσθητο έως ανύπαρκτο”.

Κι αυτό είναι που προξενεί ανησυχία σχετικά με τα πραγματικά σχέδια της Γερμανίας για την χώρα μας.