ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Κομισιόν για την Ελλάδα

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Κομισιόν για την Ελλάδα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν.

Η συνεδρίαση των Επιτρόπων της Κομισιόν διεξήχθη σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τη χώρα. Ο Επίτροπος Έτινγκερ επέκρινε τη χώρα, κάνοντας λόγο για «φτωχά αποτελέσματα», έναντι των δεσμεύσεών της. Μάλιστα, ο Έτινγκερ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η Ευρώπη να ασχολείται με τη χώρα μας.

Επικρίσεις κατά της Ελλάδος διατύπωσε και ο Επίτροπος Χαν, που έδωσε έμφαση στην κακή πορεία του ΕΣΠΑ και την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων.

Η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν παρουσίασε στους Επιτρόπους μια έκθεση αποτελεσμάτων για την πορεία του ελληνικό προγράμματος, από την οποία προκύπτει ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχουν αποδώσει όσα αναμενόταν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι η Μαρία Δαμανάκη και τόνισε ότι η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η μονόπλευρη επιβολή λιτότητας δεν είναι αποτελεσματική και επανέλαβε προτάσεις της για μέτρα ανάπτυξης και το ευρωομόλογο.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και ο Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο PSI πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης, τόνισαν ότι το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πρόκειται να εγκριθεί, αν δεν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνιών. Η συγκεκριμένη θέση βρήκε σύμφωνους τους υπόλοιπους επιτρόπους.