ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Οι ημερομηνίες πληρωμών του Ιουνίου

Επίδομα 534 ευρώ: Οι ημερομηνίες πληρωμών του Ιουνίου

Έως την Παρασκευή θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο - Την Πέμπτη 16 Ιουλίου ξεκινούν οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο. 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» νέο χρονοδιάγραμμα και ημερομηνίες υπεύθυνων δηλώσεων και πληρωμών για τους εργαζόμενους σε αναστολή.

Οι καταβολές της ειδικής αποζημίωσης του Ιουνίου θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, από τους εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου και θα γίνονται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός Ιουλίου και έως τις αρχές Αυγούστου. Στα τέλη Ιουλίου την σκυτάλη της εξόφλησης θα πάρουν οι μισθωτοί σε αναστολή στις επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, τουρισμού καθώς και οι εποχικοί που επαναπροσλήφθηκαν.

Συγκεκριμένα, από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις – χωρίς δηλαδή να χρειάζεται προηγούμενη δήλωση εργοδότη – στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από τους εποχικούς εργαζόμενους που:

  • δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου
  • δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος, καθώς το ξενοδοχείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

Οι ημερομηνίες των πληρωμών που ανακοινώθηκαν και επίσημα πλέον από το υπουργείο Εργασίας είναι : 16/07, 23/07, 30/07 και 06/08.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μονομερή υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων είτε για όλο τον μήνα Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.

Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβασή τους έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης, και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη τους εντός των προθεσμιών που καθορίζονται για τις δηλώσεις αναστολών μηνός Ιουνίου.

Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Σήμερα (6/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις