ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτή επίθεση Γκάιτνερ στην Κίνα

Ανοιχτή επίθεση Γκάιτνερ στην Κίνα

Επικριτικός για την Κίνα ήταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι το γουάν παραμένει υποτιμημένο.

Κατά την ομιλία του στο Νταβός, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι το Πεκίνο έχει οικοδομήσει τον κατασκευαστικό του τομέα σε βάρος των εμπορικών του εταίρων, διατηρώντας «την συναλλαγματική ισοτιμία του κάτω από το πραγματικό της επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά τη σταδιακή ανατίμηση του».

Αυτές οι πρακτικές είναι «πολύ επιζήμιες όχι μόνο για τους οικονομικούς εταίρους, αλλά και για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου», προσέθεσε.

«Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε την Κίνα με σημαντικό τρόπο σε αυτόν τον τομέα», εξήγησε ο Γκάιτνερ, διευκρινίζοντας ότι η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που υποτιμά το νόμισμά της, και ότι και άλλα νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο βρίσκονται επίσης στην ίδια κατάσταση.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα νομίσματα θα πρέπει να ανατιμηθούν πολύ σημαντικά, αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως», τόνισε.