ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: «Μάχη» Βορείων και Νοτίων για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ορατό το «ναυάγιο»

Σύνοδος Κορυφής: «Μάχη» Βορείων και Νοτίων για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ορατό το «ναυάγιο»
AP PHOTOS

Σύνοδος ΚορυφήςΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα, με το… γερμανικό μπλοκ να έχει «στηλώσει τα πόδια» και να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις που προκαλούν εκνευρισμό στους υπόλοιπους.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έχει αυτή την ώρα επαφές με τους πρωθυπουργούς των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών - Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας Σουηδίας - συν την Φινλανδία από τη μία πλευρά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την άλλη. Στη συνάντηση μετέχει και και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμβιβαστική πρόταση, που προβλέπει τη «μετατόπιση» 50 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια, φέρεται να παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των λεγόμενων «οικονόμων» κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με επικεφαλής την Ολλανδία και την Αυστρία βάζουν «μπλόκο» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα Politico, που τονίζει ότι έχει δει το σχετικό έγγραφο, το συνολικό ύψος του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης θα παραμείνει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ –όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό- ωστόσο το ποσό των επιχορηγήσεων θα μειωθεί στα 450 δισ. ευρώ από τα αρχικώς προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια.

Η εν λόγω ιστοσελίδα χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «θετικό νεύμα» προς την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, που έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ προτείνει και μια αλλαγή σε επίπεδο διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης – τη δημιουργία ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης».

Βάσει αυτού, εάν κάποια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ποσού επιχορηγήσεων τότε μπορεί μέσα σε τρεις ημέρες να εγείρει ενστάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin για να επιλυθεί το ζήτημα.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των κρατών -μελών βρίσκονται ζητήματα όπως το ύψος του οικονομικού σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια αλλά και οι όροι για την εκταμίευση των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ - ΜΠΕ) η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφή και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, όπως λένε χαρακτηριστικά φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Τι ζητά η Αθήνα

Αρμόδια πηγή δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον σταθμό Αττική του ΗΣΑΠ: Νεκρός 20χρονος από ηλεκτροπληξία