ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Το εισόδημα που υπολογίζεται με δύο διαφορετικά τεκμήρια αυξάνει υπέρμετρα την εισφορά αλληλεγγύης. 

Φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2019 πλήρωσαν χρηματικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες κινδυνεύουν να πέσουν σε μια απίστευτη παγίδα υπερφορολόγησης την οποία κρύβουν οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος ώστε να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Έτσι, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό αθροιστικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (ελάχιστο τεκμήριο των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, τεκμήριο για κατοικία, ΙΧ, κ.λπ.) αλλά και όλα τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και πιστωτικών καρτών.

Το αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλά ποσά φόρων.

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της:

-μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

- από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

- από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

- από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

- από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται τριήμερο... καύσωνα - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» 40άρια