ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τα τυπικά μένουν για τη συγχώνευση

Eurobank: Τα τυπικά μένουν για τη συγχώνευση

Αναταράξεις έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της συγχώνευσης Alpha Bank –Eurobank.

Κι ενώ η Alpha Bank υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει προς το παρόν «ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης», λόγω των εξελίξεων για το PSI, η Eurobank επισημαίνει ότι όλες οι άδειες έχουν ληφθεί και απομένει μόνον η τελική και τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης παράλληλα με τις συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις.

Μάλιστα, η Eurobank υπογραμμίζει ότι όταν οι δύο τράπεζες ενέκριναν τη συγχώνευση, οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI είχαν ήδη αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

«Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επίσης, η Eurobank προσθέτει ότι «οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση με ποσοστά πάνω από 97%».

Μάλιστα, η τράπεζα επισημαίνει ότι μπορεί οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ να μην ήταν απόλυτα γνωστές στις Γενικές Συνελεύσεις, ωστόσο οι αποφάσεις συγχώνευσης σε κανένα σημείο δεν έθεταν την οριστικοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ως «αίρεση ή επιφύλαξη» για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

«Όλες οι προϋποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία και συμβάλλει, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τις Διοικήσεις και των δύο τραπεζών, στην επιτάχυνση εξόδου της Χώρας από την κρίση και στην αναμόρφωση και ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», καταλήγει η Eurobank.