ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιοι την δικαιούνται - Σήμερα τα αποκαλυπτήρια

Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιοι την δικαιούνται - Σήμερα τα αποκαλυπτήρια

Την Παρασκευή υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ενημερωθούν σήμερα μέσα από το taxisnet για το ύψος της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.

Την Παρασκευή υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου. Με βάση την απόφαση, προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι η προκαταβολή του φόρου μειώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που υπέστη η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας στο διάστημα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα μειώνεται κατά 30% για μείωση τζίρου 5-15%, κατά 50% για μείωση τζίρου 15,1-25%, κατά 70% για μείωση τζίρου 25,1-35% και κατά 100% για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%.

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2019 και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν ήδη φορολογική δήλωση προβλέπεται ότι θα αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ, δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες!

Για τον σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

Όσοι θα υποβάλουν από σήμερα για πρώτη φορά τη δήλωσή τους θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με τον νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κληρώνει» νέα σκληρά μέτρα μετά τα 203 κρούσματα –Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown