ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση οφειλών: Οι δύο επιλογές για την εξόφληση χρεών

Νέα ρύθμιση οφειλών: Οι δύο επιλογές για την εξόφληση χρεών

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών, που θα δώσει «ανάσα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για οφειλές που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας. 

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν δύο επιλογές, ή να πληρώσουν σε 12 μήνες, με άτοκες δόσεις ή σε 24 μήνες με επιτόκιο μόλις 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως όποια ρύθμιση και να επιλέξουν, θα έχουν περίοδο χάριτος από το τέλος Αυγούστου ως το τέλος Δεκεμβρίου- οπότε θα έπρεπε να «τρέχουν» οι «παγωμένες» δόσεις.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου οι 4 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες «παγώματος» των επιταγών.

Ενδεικτικό του «φόβου» που έχουν οι φορολογούμενοι είναι πως απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες για να κλείσουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, αλλά αναζητούνται ακόμα 900 χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση.

Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και μάλιστα με διπλή δόση, για όσους υποβάλουν τη δήλωση τους μετά τις 29 Ιουλίου. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων, αν εντάξουν το φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Έτσι, αν η εξόφληση γίνει σε 12 μήνες, το επιτόκιο είναι 4,7%, ενώ όσοι επιλέξουν 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με περίπου 6%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή - 83 εκατ. Τούρκοι μαζί του»