ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πρόστιμα με τόκο για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πρόστιμα με τόκο για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ αλλά και με τόκους που μηνιαίως υπολογίζονται στο 0,73% για εκπρόθεσμη καταβολή θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μετά τη λήξη της προθεσμίας της 28ης Αυγούστου 2020.

Αν στις εκπρόθεσμες δηλώσεις, τα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά ή πιστωτικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
  • Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Όλη η αλήθεια: Ως πότε το Oruc Reis θα «οργώνει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα;