ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφή μέτρηση για τα «ραβασάκια» - Ποιοι έχουν έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφή μέτρηση για τα «ραβασάκια» - Ποιοι έχουν έκπτωση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές των τιμών στα ακίνητα με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% - Μέσα Σεπτεμβρίου η καταβολή της πρώτης από τις έξι δόσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου εφτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία του Φεβρουαρίου.

Οι εκπτώσεις στον φόρο που ανακοινώθηκαν πέρσι και θα ισχύουν και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα κυμαίνονται από 10 έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολύτεκνοι, θα έχουν μείωση φόρου 50% ή και πλήρη απαλλαγή στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν.

Επίσης, για όσους έχουν ημιτελή κτίσματα η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 60% ενώ αποθήκες και γκαράζ έχουν χαμηλό συντελεστή φορολογίας.

Σε έξι μηνιαίες δόσεις η καταβολή του

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα από το 2021, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου ακινήτων σε εκτός σχεδίου και τουριστικές περιοχές. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ από 8 – 10%.

Χορηγούνται και για το έτος 2020 οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, με σκοπό ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να παραμείνει στα επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Η μείωση θα κλιμακώνεται σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

  • μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ,
  • μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ και μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ,
  • μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ και μέχρι ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ,
  • μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ και μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
  • μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Οι εκπτώσεις

Η έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και η πλήρης απαλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει και για φέτος για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους όπως και το 2019.

  • Xορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

  • Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Διασκορπισμένος σε όλη την Ελλάδα ο ιός - «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική