ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρούζος στο Newsbomb.gr: «Το κόστος για την τήρηση των μέτρων υγείας ανήκει στον εργοδότη»

Καρούζος στο Newsbomb.gr: «Το κόστος για την τήρηση των μέτρων υγείας ανήκει στον εργοδότη»

Τι ισχύει για την τηλεργασία και ποια είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων που επιστρέφουν στη δουλειά από διακοπές. 

Στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων που επιστρέφουν από διακοπές μπαίνουν σταδιακά τα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορονοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών). Όπως ο ίδιος εξήγησε, τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Τα νέα μέτρα για όσους επιστρέφουν από διακοπές

Αυστηρότατη σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα για όσους επιστρέφουν από διακοπές.

Συγκεκριμένα:

Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό τεστ για covid-19 με ευθύνη των εργοδοτών τους ή των προϊσταμένων τους.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται ή με τηλεργασία ή back office, κατ’ επιλογή του εργαζομένου και έως τις 31/08/2020

Τέλος, γίνεται αυστηρότατη σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα για όσους επιστρέφουν από διακοπές

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τριψήφιο αριθμό που εμφανίζεται στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και προειδοποιούν... πως όσοι επιστρέφουν από διακοπές θα πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επτά μέρες μετά την επιστροφή τους. Επιπλέον όποιος επιστρέφει από διακοπές θα πρέπει να φορά μάσκα συνεχώς, για τουλάχιστον 7 μέρες.

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και την αναμονή της ανακοίνωσης νέων πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο - εργατολόγο κ. Γιάννη Καρούζο για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων.

Μεγάλοι όμιλοι εταιρειών ζητούν από τους εργαζομένους τους να κάνουν το τεστ πριν πάνε στη δουλειά τους: «Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι ευθύνη του εργοδότη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθαρίζοντας πως «το κόστος για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας ανήκει στον εργοδότη» είπε ο κ. Καρούζος.

Ερωτηθείς για το αν ο εργοδότης έχει δικαίωμα ή και υποχρέωση να ζητήσει από εργαζόμενο, ο οποίος ενδέχεται να είναι φορέας, να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα και με ποιες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο «δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο εργαζόμενος με τα σχετικά κόστη - που σε ιδιωτικά κέντρα φτάνουν τα 150 ευρώ- καθώς αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Τα κόστη για την υγεία και την ασφάλεια αφορούν τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο» ξεκαθάρισε.

«Τα κόστη στην τήρηση και υιοθέτηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας τα επιβαρύνεται η επιχείρηση, ο εργοδότης» τόνισε ο κ. Καρούζος.

«Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να επωμιστεί την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον» είπε. Ωστόσο «υποχρεούται να συμμορφώνεται στις οδηγίες του εργοδότη και στα μέτρα που υιοθετεί» συμπλήρωσε.

Μάλιστα κ. Καρούζος υπογράμμισε ότι «ο εργοδότης έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μέτρα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων του».

Προαπαιτούμενο η συναίνεση του εργαζόμενου

Αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις ο κ. Καρούζος υπογράμμισε «σε καμία περίπτωση η προληπτική εξέταση δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου».

Δεν μπορεί κανένας εργοδότης να ζητά να κάνει τεστ ο εργαζόμενος χωρίς παρουσία υγειονομικού προσωπικού.

«Οι προληπτικές εξετάσεις – ακόμη και η θερμομέτρηση – πρέπει να γίνονται παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού ή με την συνδρομή του γιατρού εργασίας» επισήμανε.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων του.

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από μία τέτοια διαδικασία ο κ. Καρούζος είπε ότι είναι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συνεπώς τίθεται ένα ερώτημα ποιος θα τα διαχειριστεί» είπε και συμπλήρωσε «πολύ σημαντικό είναι να τηρείται το αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν στις εξετάσεις αυτές» τόνισε ο κ. Καρούζος.

«Όταν διακυβεύεται σοβαρά το δημόσιο συμφέρον, η εξέταση για τον κορονοϊό σε προληπτικό στάδιο είναι υποχρεωτική για τον εργαζόμενο. Αναλόγως την σπουδαιότητα που έχει για τον χώρο εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικής εξέτασης ή προσκομιδής τεστ από τον εργαζόμενο, κρίνεται αναγκαίο ή όχι» κατέληξε ο δικηγόρος.

Εκτός όμως από το προληπτικό τεστ αρκετές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του κορονοϊού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 150 νέα κρούσματα σήμερα (17/08) στην Ελλάδα - Δύο νεκροί σε 24 ώρες