ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία: Όροι και προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία

Τηλεργασία: Όροι και προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία

Έως 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα. 

Παρατείνεται για δύο μήνες η τηλεργασία σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Υπενθυμίζεται ότι έληγε στις 31 Ιουλίου η προθεσμία για την εξ αποστάσεως εργασία που ισχύει λόγω κορονοϊού και υπογράφτηκε δίμηνη παράταση, προκειμένου να ισχύσει το ίδιο καθεστώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Έτσι, παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο παρατείνεται μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Όροι και προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία

Στην σχετική διάταξη αναφέρεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Επίσης απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας - web cam για τον έλεγχο του εργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.

Βάσει των προωθούμενων διατάξεων, η προσφυγή στην τηλεργασία δεν θα μπορεί να αλλάζει τη φύση της σύμβασης εργασίας, ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στη σχετική ρύθμιση θα υπάρχει ρητή αναφορά στις υποχρεώσεις τήρησης του νόμιμου ωραρίου εργασίας, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τηλεργασίας είναι η δυσκολία διαχωρισμού ελεύθερου-προσωπικού χρόνου και χρόνου εργασίας, ενώ θα συσταθεί και ειδικό τμήμα ελέγχου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αποκάλυψη - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης