ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων - Σε ποιους φόρους έρχεται «ψαλίδι»

Έρχεται νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων - Σε ποιους φόρους έρχεται «ψαλίδι»

Η κυβέρνηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνδυαστικό πακέτο, περιλαμβάνοντας ένα μείγμα μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της πανδημίας και ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση κάποιων παρεμβάσεων με σταδιακή ισχύ από το 2021.

Η πανδημία έχει ήδη διευρύνει την απόκλιση του προϋπολογισμού που εμφανίζει τρύπα 6,4 δισ. ευρώ το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο, περί τα 2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να ανασύρει τις δεσμεύσεις περί μειώσεων φόρων που έμειναν στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Μέχρι στιγμής αυτά που εξετάζονται από την κυβέρνηση για το 2021 ώστε να δώσει «ανάσα» στην αγορά σχετίζονται με φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - ή κατά 30% οριζόντια, ή να υπάρξει αλλαγή του κατώτατου ορίου στις 20.000, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο 50% η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η στήριξη της μισθωτής εργασίας.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της εργασίας. Η πανδημία έβαλε στον «πάγο» την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται ενδεχομένως για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πολύ σημαντικά μέτρα για την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και την «ανακούφιση» όλων όσοι άφησαν χρέη ή ανέστειλαν πληρωμές λόγω κορονοϊού ετοιμάζεται να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ξεκινά ο σχεδιασμός για τα κίνητρα και τις διατάξεις του νέου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Και τα δυο μέτρα αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στον επόμενο μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Από αυτές τις χώρες είχαμε τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα (ΠΙΝΑΚΕΣ)