ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΑ: Τέλος στο «αλαλούμ» - Πώς θα υπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα

ΚΕΑ: Τέλος στο «αλαλούμ» -  Πώς θα υπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα

Συνήγορος του Πολίτη - Επίλυση προβλήματος στο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». 

Ολοκληρώθηκε, μετά και από σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει στην υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», πρώην ΚΕΑ ως προς τα ποσά των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ τα οποία οι πολίτες δηλώνουν φέτος στους κωδικούς 781-782 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα ποσά των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων καταχωρούνται στους κωδικούς 781-782 του Ε1.

Οι δικαιούχοι δήλωσαν τα εισπραχθέντα κατά το 2019 ποσά των εν λόγω επιδομάτων στην υποκατηγορία «Λοιπές περιπτώσεις» των κωδικών 781-782. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» να συνυπολογίζει τα ποσά αυτά στα εισοδήματα των αιτούμενων νοικοκυριών, παρότι ο νόμος τα εξαιρεί και έτσι κάποιοι δικαιούχοι να μην μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αν και το δικαιούνταν.


Σε απάντηση σχετικού εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» χωρίς να συνυπολογίζονται στο εισόδημα των νοικοκυριών τους τα ποσά προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων που δηλώθηκαν ή πρόκειται να δηλωθούν στην υποκατηγορία «Λοιπές περιπτώσεις» των κωδικών 781-782 των φορολογικών δηλώσεων Ε1.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι για νέα μέτρα» - Τι είπε για το εμβόλιο