ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον φόρο ακινήτων - Από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον φόρο ακινήτων - Από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές

Για το 2021 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκταση η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα είναι στα επίπεδα του 2019, δηλαδή θα εισπραχθούν από το κράτος περί τα 2,53 δισ. ευρώ.

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν

Στους δήμους περνά από το 2022 η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η μείωσή του κατά 8% έως 10% το 2021 θα είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον φόρο ακινήτων. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος είναι οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει μια διαδικασία βάσεις της οποίας οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελικό βήμα είναι η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε να τεθούν σε ισχύ το 2021 προκειμένου ο επόμενος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση το νέο καθεστώς.

Η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω κορονοϊού.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι η επικαιροποίηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2021, καθώς και ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως με την ανακοίνωσή τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Λακωνία: Εικόνες Αποκάλυψης στην Ανατολική Μάνη - Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα

Ροή Ειδήσεων