ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Τηλεργασία: Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες - Πώς θα εργαστούν από το σπίτι

Κορονοϊός - Τηλεργασία: Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες - Πώς θα εργαστούν από το σπίτι

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων που θα απασχολούνται από το σπίτι - Tι προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τα πάνω - κάτω έφερε και στα εργασιακά η πανδημία covid 19. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπου οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 125.000 τον Ιούλιο σε μια περίοδο που συνήθως ενισχύεται η απασχόληση, λόγω εποχικής εργασίας. Στους καταλόγους ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι 1.096.000 άνεργοι εκ των οποίων λαμβάνουν το επίδομα, οι 147.000.

Το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται το νέο κύμα του κορονοϊού, η πλειοψηφία των εργαζομένων που η τηλεργασία είναι εφικτή θα εργάζεται με αυτό τον τρόπο. Για το λόγο αυτό, δόθηκε και παράταση προς τους εργοδότες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την επιβολή εξ αποστάσεως απασχόλησης –μονομερώς. Έως τότε, τα στελέχη της οδού Σταδίου ευελπιστούν ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τηλεργασίας.

Στο πλαίσιο της «προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας» όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καθορίζει με απόφασή του το αν ο εργαζόμενος θα δουλεύει με εξ’ αποστάσεως εργασία.

Δεύτερον ο εργοδότης οφείλει να εξασφαλίσει την εξ’ αποστάσεως εργασία εφόσον το ζητήσουν εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εξ’ αποστάσεως εργασίας δίνεται η δυνατότητα της αναστολής της σύμβασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα σε περίπτωση που ο εργοδότης παραβιάσει την παραπάνω διάταξη (δηλαδή ενώ μπορεί δεν εξασφαλίζει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) θα του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Οι ευπαθείς ομάδες θα είναι ίδιες με αυτές του Δημοσίου τομέα.

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης του ατόμου.

  • Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
  • Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
  • Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης πνευμονικής πάθησης.
  • Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
  • Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις.
  • Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
  • Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).
  • Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).
  • Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4≤200/μL.
  • Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
  • Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.
  • Γυναίκες που κυοφορούν.

Η αναστολή εργασίας ύστατο μέτρο …προστασίας

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το απόγευμα δήλωσε μεταξύ άλλων για την εξ’ αποστάσεως εργασίας και την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και στους χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

– Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

– Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση».

Το πλαίσιο της τηλεργασίας θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά την υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης ή με μεταγενέστερη συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούν εργαζόμενος ή εργοδότης να προτείνουν και να αποδεχθούν την πρόταση για τηλεργασία κατ΄ εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας.

Μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζεται και το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την τηλεργασία και το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται από τον εργοδότη.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση. Δεν θα αποτελεί αποδοχή του εργαζόμενου, συνεπώς δεν θα φορολογείται.

Επιπλέον, ο εργοδότης θα πρέπει να αναλάβει και την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού στον εργαζόμενο. Διαφορετικά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο αποκατάστασης του κόστους χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων πρέπει να γίνεται μέσα σε 8 μέρες, οπότε και θα αρχίσει και η τηλεργασία.

Συγκεκριμένα για τις,

Ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Με ένα τηλέφωνο, ένα email ή και με ένα γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (sms) μπορούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να εργαστούν από το σπίτι λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοιού.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί. Αν η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που ο μισθωτός δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι αλλά ούτε και back office, πρέπει δηλαδή αναγκαστικά να έρχεται σε επαφή με κοινό στον χώρο εργασίας του, τότε η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται και ο εργαζόμενος λαμβάνει 534 ευρώ το μήνα έως 30 Σεπτεμβρίου.

Νέο πλαίσιο για την επιστροφή στην δουλειά των εργαζομένων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες θεσμοθέτησε το υπουργείο Εργασίας μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν και «τσουχτερό» πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους εργοδότες που δεν φροντίζουν να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων τους, όταν αυτοί ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Ενώ κορυφώνεται η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου και το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δέσμη νέων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Από 22 Αυγούστου, ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ ισχύουν νέα έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας. Το νέο πλαίσιο προβλέπει τέσσερα βήματα για την ειδική μεταχείριση και την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
  • Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως
  • Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
  • Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα οριστεί η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19 όπως επίσης και κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη, προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται πως με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του –μονομερώς– ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

«Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους εργοδότες δεν το εφαρμόσουν

Το νέο ειδικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπει και σημαντικό πρόστιμο για τους εργοδότες, οι οποίοι παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα στην Άγκυρα από την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα: Τι ειπώθηκε με Μητσοτάκη-Δένδια