ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον εξοπλιστικά

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον εξοπλιστικά
IN TIME

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την εθνική άμυνα με εξοπλισμούς 10 δισ. ευρώ

«Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις - και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Απαντώντας σε ερώτηση, στην τηλεόραση του ALPHA, εάν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους - παροδικά ή μόνιμα - να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων». Δεν θέλησε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ύψος και τον τρόπο της ενίσχυσης αυτής, λέγοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως τον Αύγουστο οι εισπράξεις εσόδων έκλεισαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία β΄τριμήνου για την Οικονομία αλλά «οι πρόδρομοι δείκτες κινούνται κοντά» στις προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ ήδη η ΕΕ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας –και επί τα χείρρω άλλες- «και άρα κάτι καλό κάνουμε».

Τόνισε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 35 δισ. και η κυβέρνηση δημιούργησε ήδη δημοσιονομικό χώρο 10 δισ. με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, ενώ αναμένονται τον Σεπτέμβριο και 2,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για το πρόγραμμα SUR, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ήδη έχουν κάνει αίτηση 48.000 ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες για κρατική επιδότησης. Τόνισε πως η χώρα αποκτά νέο πτωχευτικό και ενιαίο σύστημα για όλα τα χρέη και, ακόμα και όσοι τυχόν δεν μπορέσουν ούτε με τον εξωδικαστικό να βρουν λύση, «υπάρχει στήριξη επιδότησης δανείου ή ενοικίου» για τα ασθενέστερα ή υποχρεωμένα νοικοκυριά.

Προανήγγειλε επιστρεπτέα προκατβολή ΙΙΙ και τον Σεπτεμβριο που θα καλύπτει και όσους είχαν υποστεί περιοριστικά μέτρα και μείωση τζίρου τον Αύγουστο, ενώ υπογράμμισε ότι αναβάλλονται για Απρίλιο όλες οι οφειλές του lock down, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας επεκτείνει το επίδομα ανεργίας και το πρόγραμμα Συνεργασίας.

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο κοντά και έγκαιρα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» όπως ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση Ερντογάν! «Δεν θα επιτρέψουμε πειρατείες και ληστείες στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο»