ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Δεκαετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και ήδη έχει μειωθεί στο 1,28% - Στόχος το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει έως 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές που έχουν υποβληθεί για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και ήδη έχει μειωθεί στο 1,28%. Το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετών ομολόγων, που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 – 8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ήδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Η επιλογή του «ανοίγματος» της προηγουμένης έκδοσης έναντι της έκδοσης ενός νέου ομολόγου οφείλεται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπου θα αποκτήσει βάθος η αγορά καθώς αυξάνεται το μέγεθος της έκδοσης του 10ετούς (ήταν στα 3 δισ. ευρώ), και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην «παλαιά» έκδοση.

Τη διαδικασία του re-opening έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Le Figarο για Ερντογάν: Όλο και περισσότερα λάθη κάνει ο «Σουλτάνος»