ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για υπερωρίες λόγω καραντίνας:«Τι θα ισχύσει τελικά για τους εργαζομένους»

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για υπερωρίες λόγω καραντίνας:«Τι θα ισχύσει τελικά για τους εργαζομένους»

Μετά τον σάλο που  προκλήθηκε με την αρχική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναπλήρωση των ημερών που τίθενται οι εργαζόμενοι σε καραντίνα 7 ή 14 ημέρες λόγω κορονοϊού με υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθούν, το αρμόδιο υπουργείο «πάγωσε» την συγκεκριμένη διάταξη και προχωρά σε αλλαγές. 

Η αρχική ρύθμιση όριζε ότι ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών, μπορεί να να καθορίσει με απόφαση του την εξ αποστάσεως εργασία.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο έως τρεις ώρες ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της καραντίνας του εργαζόμενου και όχι πέραν από τις 31/12/2020, μέχρι της συμπλήρωσης του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε κατ’ οίκον.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του ανωτέρω εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Με αυτό τον τρόπο «καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης » είπε στο Newsbomb.gr ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρεί, με τις νέες ρυθμίσεις, να περιορίσει την εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργαζομένων, καθότι οι καταγγελίες για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, για παράνομες υπερωρίες και για εκβιασμούς εις βάρος των εργαζομένων έχουν χτυπήσει κόκκινο.

«Το σχέδιο της διάταξης δημιούργησε σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Μετά τα δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις η κυβέρνηση πήρε πίσω τη ρύθμιση «η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος οφείλει να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες από αυτές που έλειψε από την επιχείρηση, κάνοντας υπερωρία μόνο μια ώρα την ημέρα πέρα από το καθορισμένο του ωράριο του, εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία» επισημαίνει ο δικηγόρος.

Η νέα διάταξη προβλέπει ακόμη ότι η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και πέρα από το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά «η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς τον περιορισμό που έθετε η προηγούμενη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μπει σε καραντίνα 7 ημερών θα κληθεί να αναπληρώσει μόνο τις 3,5 ώρες ενώ αν η καραντίνα είναι 14 ημερών θα αναπληρώσει μόνο τις 7 ημέρες» διευκρίνισε.

Τέλος αυτό που εκτιμά ο κ. Τσουκαλάς ότι θα πρέπει να γίνει είναι «να μην υπάρχει αναπλήρωση μέσω υπερωριακής απασχόλησης, αλλά να θεωρηθεί ειδική επιδοτούμενη άδεια ασθενείας όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» τα γηροκομεία – Κίνδυνος για τις κλειστές δομές