ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τον Σεπτέμβριο η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από την Ε.Ε.

Σταϊκούρας: Τον Σεπτέμβριο η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού

«Εμείς έχουμε χτίσει τα εφόδια και τα πολεμοφόδια έτσι ώστε και να επεκτείνουμε ή να βελτιώσουμε τα μέτρα και να υλοποιήσουμε την απόφαση για τις συντάξεις φέτος και ταμειακά και δημοσιονομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης αναφέροντας πως «μέσα στο μήνα θα εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE το οποίο εγκρίθηκε για 15 χώρες με το μερίδιο της Ελλάδας να είναι 2,7 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο με έγκριση τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο».

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων άλλα όχι με την έννοια των εξαγγελιών αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων» και πρόσθεσε πως «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία» τόνισε.

Αναφορικά με την λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:

  1. οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα, Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρεων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης
  2. η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις άρα αύξηη δαπανών
  3. χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ

«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την πορεία του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9% που είπε ο πρωθυπουργός» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη: Τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι 100.000

Ροή Ειδήσεων