ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό

Περίπου 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό

Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποθέματα πετρελαίου στα κοιτάσματα της χώρας στον Πατραϊκό και το Κατάκολο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200 εκατ. βαρέλια από το κοίτασμα στον Πατραϊκό και από 3 μέχρι 6 εκατ. βαρέλια στο Κατάκολο, ωστόσο διευκρίνισε ότι η αξιοπιστία των εκτιμήσεων ελέγχεται.

Από την Πάτρα, όπου και βρέθηκε ο κ. Μανιάτης εξήγγειλε ότι το 5% των προσδοκόμενων εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και το Κατάκολο, θα πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ως ανταποδοτικό τέλος.

Επίσης, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του Δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για δράσεις και προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι στις 2 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για σεισμικές έρευνες σε Πατραϊκό, Κατάκολο και την περιοχή Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

«Ενδιαφέρον από παγκόσμιους παίκτες»

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, για τις τρεις περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον από «παγκόσμιους παίκτες» της αγοράς πετρελαίου. Ωστόσο, παρέπεμψε στις 2 Μαρτίου, οπότε και η κατάθεση των προσφορών θα δείξει τις διαθέσεις τους.

Ανάγκη για μέριμνα του περιβάλλοντος

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εκτίμησε ότι η ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα αλλάξει το γεωπολιτικό στάτους της περιφέρειας και θα αναβαθμίσει το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδος.

Ωστόσο, έδωσε έμφαση σε τρία θέματα. Πρώτον, την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο θα πρέπει να εμπεριέχει εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Δεύτερον, τον τουριστικό χαρακτήρα του Κατακόλου, που δεν θα πρέπει να θιγεί και τρίτον, στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, μια σημαντική δραστηριότητα με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.