ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για την α’ κατοικία

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για την α’ κατοικία

Δεν θα υπάρξει καμία έξωση από πρώτη κατοικία, διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμα "Γέφυρα” έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Όπως ξέρετε είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί για εννέα μήνες στεγαστικά-επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό. Δηλαδή να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν τα δάνειά τους "κοκκινίσουν”. Και εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός:

«Είπα χθες ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι θα πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά όπως ξέρετε αντιμετωπίζει συνολικά και ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του: Την πρόληψη, την έννοια της "οργανωμένης” χρεοκοπίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαγραφεί χρέη και υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Είναι μια πάρα πολύ τολμηρή πρωτοβουλία, διότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι ένας μεγάλος βραχνάς της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας. Με ρωτήσατε συγκεκριμένα, και νομίζω ότι κάνατε καλά γιατί πρέπει να εξηγηθεί αυτό, πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας ο οποίος θα πάρει στην κυριότητά του ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δεν θα γίνει καμία έξωση, θα το ξαναπώ, δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της παρέμβασης και δίνεται η δυνατότητα ο άνθρωπος που μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το επαναποκτήσει, αλλά θα μείνει στο σπίτι του. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες όπου άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία, και βρέθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι κάτι που δεν θέλουμε και δεν θα γίνει».