ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Πώς θα τα εκτυπώσετε

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Πώς θα τα εκτυπώσετε

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου. 

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας επήλθαν, όμως, αλλαγές στη βάση υπολογισμού του φόρου σε 14 περιοχές. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος, η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9.

Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με εκείνο του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία εντός του 2019.
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019:

  • 30% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Μείωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγο του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ο φόρος ακίνητης περιουσίας καταργείται σε 26 ακριτικά νησιά όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα δεν πρόκειται να πληρώσουν φόρο ακινήτων στα εξής νησιά: Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Σίκινος, Ανάφη, Θηρασιά, Κουφονήσια, Γαύδος, Ψέριμος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Κάσος, Οθωνοί, Αρκιοί, Αντίπαξοι, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Γυαλί, Φούρνοι, Ερεικούσα, Χάλκη, Νίσυρος, Μαθράκι.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2020, θα πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα:

  • Να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
  • Να πατήσετε στο «Ο λογαριασμός μου" της ενότητας "MyTaxisnet".
  • Nα καταχωρήσετε το ατομικό τους username και password και να πατήσουν ΣΥΝΔΕΣΗ
  • Nα πατήσετε στο "Εφαρμογές Taxisnet"
  • Να πατήσετε στο "Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9"
  • Να πατήσετε "ΕΙΣΟΔΟΣ" στην επόμενη σελίδα.
  • Στην αριστερή στήλη να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
  • Στις "Εκτυπώσεις" να πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf)
  • Να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Για τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αυτή προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2021 και αφού πετύχει η κυβέρνηση συμφωνία με τους εταίρους για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται ότι η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Φέτος πραγματοποιήθηκε μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% και απομένει ακόμη μία μεσοσταθμική μείωση κατά 8%. Για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση κατά 30% έχει ήδη πραγματοποιηθεί και απομένει μείωση 8% για τις μεσαίες περιουσίες και 20% για τις περιουσίες αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βράζει» η Αττική – Η ατζέντα των νέων μέτρων και η κρισιμότητα των επόμενων ημερών