ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού Α21: Αντίστροφη μέτρηση για την 4η δόση - Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού Α21: Αντίστροφη μέτρηση για την 4η δόση - Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

ΟΠΕΚΑ: Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 00:01  έκλεισε προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21». 

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την 4η δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020 στους δικαιούχους, μαζί με μία σειρά από επιδόματα.

Συγκεκριμένα, τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν: η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού Α21, το Επίδομα Γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η "Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982" και το Επίδομα Ομογενών, "Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019".

Το επίδομα παιδιών υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα, που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση, ενώ συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκαίρως υποβάλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Το Επίδομα Παιδιού είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας και της ενδυνάμωσής της.

Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του TAXISnet.

Η πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21» επαναλειτουργεί προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις. Η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει στις 17 Ιουλίου, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή. Πλέον έχει ανοίξει και για τους τελευταίους που υπέβαλαν δήλωση, καθώς το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία δήλωση.

Όπως τονίζει ο ΟΠΕΚΑ, η αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Παράλληλα, υπενθυμίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το επίδομα παιδιού.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βράζει» η Αττική – Η ατζέντα των νέων μέτρων και η κρισιμότητα των επόμενων ημερών