ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Όλα όσα αλλάζουν – Οι αντικειμενικές, ο ΕΝΦΙΑ και η άνοδος των τιμών

Ακίνητα: Όλα όσα αλλάζουν – Οι αντικειμενικές, ο ΕΝΦΙΑ και η άνοδος των τιμών

«Γκάζι» πατάει το υπουργείο Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ακίνητα.

Τα συνεργεία των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα, έως την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν το 2021.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το περιορισμένο χρονικό διάστημα της προθεσμίας συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις τους.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά την έναρξη της πανδημίας με την οποία πάγωσε προσωρινά η παράδοση του έργου των εκτιμητών «και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού». Με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι «το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59».

Μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τις αξιολογήσουν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Άνοδος τιμών παρά την πανδημία

Την ιδια ώρα, παρά την «ανοιξιάτικη καραντίνα» στην οικονομία, οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση 4,1%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων που είχε ξεκινήσει από το 2018.

Η τάση παραμένει αυξητική και για τους επόμενους μήνες, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την περίοδο επιβολής του γενικευμένου lockdown.

Σύμφωνα με αυτά, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 6,6%, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%.

Η κάμψη στον ρυθμό αύξησης που παρατηρείται δεν ανατρέπει τη δυναμική ανόδου των τιμών των ακινήτων, λένε οι ειδικοί της αγοράς, την οποία αποδίδουν στο χαμηλό επίπεδο τιμών λόγω της κρίσης αλλά και στο γεγονός ότι τα ακίνητα εξακολουθούν να αποτελούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, όπως η τωρινή.

Μάλιστα, κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 6,8% στην Αθήνα, 4,2% στη Θεσσαλονίκη, 0,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 2,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,5% στην Αθήνα, 5,3% στη Θεσσαλονίκη, 2,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Για το σύνολο του 2019, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,5%, 6,9%, 3,8% και 4,5% αντίστοιχα.

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ

Eκτός από τις αναπροσαρμογές όμως των Τιμών Ζώνης που ήδη υφίσταντο, έργο των εκτιμητών είναι να ορίσουν για πρώτη φορά Τιμές Ζώνης και σε 3.000 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Και σε περιπτώσεις όπως αυτές αναμένεται εκτόξευση των φόρων αφού, για παράδειγμα, προνομιούχα οικόπεδα σε Σαντορίνη ή Μύκονο κλπ θα πάψουν να φορολογούνται σαν …αγροτεμάχια σε λιγότερο περίοπτες περιοχές.

Το επόμενο βήμα θα είναι, έως τέλος του έτους και με βάση τις εισηγήσεις, να πάρει τις αποφάσεις του το Υπουργείο Οικονομικών:

  • για αύξηση των τιμών όπου πρέπει να φτάσουν στις αγοραίες. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί ήδη το 2018 αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «κλώτσησε το τενεκεδάκι» για μετά
  • την εφαρμογή των νέων Τιμών Ζώνης στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων Ακινήτων.

Το πότε και πώς θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί και από τι θα δείξουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ότι εφόσον οι αντικειμενικές επρόκειτο να αυξηθούν, ο ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να μειωθεί 8%-10%.

Είναι άγνωστο όμως πλέον, μετά και την πανδημία, ποια θα είναι η τάση των Τιμών Ζώνης, που αποτελούν την βάση υπολογισμού όλων των φόρων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει επιπλέον και εάν οι αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή όχι, αλλά και από πότε θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τον χαβά τους Ερντογάν και Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα