ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Έως τις 5 Οκτωβρίου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

Ακίνητα: Έως τις 5 Οκτωβρίου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

Προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου θα έχουν οι εκτιμητές ακινήτων για να παραδώσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Με νέα υπουργική Απόφαση καλούνται οι εκτιμητές να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους ως τις 5 Οκτωβρίου κι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το «σκανάρισμα» από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή για το «φιλτράρισμα» ακραίων διαφορών. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η προσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών στο καλούπι του ΕΝΦΙΑ, με δεδομένο ότι ο φόρος του 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες Τιμές Ζώνης.

Συγκεκριμένα, οι τελικές εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε ασκήσεις τροποποίησης συντελεστών και κλιμακίων του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις. Από την υπαγωγή περίπου 3.500 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8-10% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τις αξιολογήσουν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σύψας: «Πιστολιά» στην οικονομία κάθε νέο μέτρο - Άδικο να κλείσουμε σπίτι κάποιους